PRIJEM BRUCOŠA UZ HIMNU: Sutra počinje nastava na fakultetima

Lj.B.

30. 09. 2021. u 16:42

ŠKOLASKA godina na Univerzitetima u Srbiji počinje danas, a novina je da će, prema preporuci Ministarstva prosvete, predavanja početi intoniranjem himne "Bože pravde". Ono što nije novo, je da će i u novoj akademskoj godini prijem brucoša biti održan uz poštovanje epidemijskih mera.

ПРИЈЕМ БРУЦОША УЗ ХИМНУ: Сутра почиње настава на факултетима

Foto Z. Jovanović

Takođe, naša najstarija visokoškolska institucija - beogradski univerzitet - danas dobija novo rukovodstvo, novoizabrani rektor prof. dr Vlada Đokić stupa na dužnost umesto dosadašnje rektorke prof. dr Ivanke Popović.

Sa njim na dužnost stupa i novi rektorski kolegijum, a to su dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić koji će biti prorektor za nauku, dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić zadužen za međunarodnu saradnju, dekan Građevinskog fakulteta Dejan Filipović biće prorektor za nastavu i prof. Zorica Vujić sa Farmaceutskog fakulteta brinuće o finansijama.

- Sve odluke donosićemo timski, zalagaću se da se Univerzitet ujedini, da se sve članice pitaju i odluke donose konsenzusom - rekao je prof. Đokić koji je najavio i uvođenje funkcije menadžera univertziteta.

I na Univerzitetu umetnosti u Beogradu duženost će danas preuzeti prof. Mirjana Nikolić sa FDU koja je bila u v.d. statusu.

Inače, predavanja u novoj školskoj godini na većini fakulteta počinju danas, ali na nekima su počela ranije.

- Kod nas su predavanja počela 20.oktobra - kaže dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Branislav Boričić. - Što se tiče izvođenja državne himne, kada smo počeli preporuka još nije bila stigla, ali mi obično izvodimo studentsku himnu "Gaudeamus igitur" i Himnu Svetom Savi.

Predavanja na Pravnom fakultetu počeće državnom himnom, a i kod njih je ranijih godina, kako nam kaže dekan Zoran Mirković, intonirana studentska himna "Gaudeamus igitur".

Inače, na univerzitetima će, kao i prošle godine, nastava biti kombinovana - vežbe će se izvoditi u prostorijama visokoškolske ustanove, a predavanja onlajn. To je i preporuka Senata beogradskog univerziteta, preporučeno je i da se, gde god je to moguće za brucoše organizuju predavanja "uživo".

I Senat Univerziteta u Kragujevcu doneo je odluku da ova akademska godina bude organizovana kao i prošla, pa će se, tako, nastava na 12 fakulteta na kome studira oko 20.000 akademaca, odvijati po kombinovanom modelu.

Ispiti, inače po zakonu moraju da se polažu u objektu visokoškolske ustanove, dok kolokvijumi kao predispitna obaveza mogu biti i onlajn, ali je praksa da se i oni polažu u prostorijama fakulteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024