EVO KAKO ĆE IZGLEDATI SRPSKA FABRIKA VAKCINA: Vučić poručio - Biće među najmodernijim na svetu (VIDEO)

Novosti onlajn

09. 09. 2021. u 12:41

U ZEMUNSKOM naselju Soko Salaš, u delu privredne zone "Auto-put", danas počinje izgradnja fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije "Sinofarm", a svečanom polaganju kamena temeljca prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić.

ЕВО КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ СРПСКА ФАБРИКА ВАКЦИНА: Вучић поручио - Биће међу најмодернијим на свету (ВИДЕО)

Foto: Novosti

Fabrika u kojoj će se proizvoditi "Sinofarm" vakcina zajedničko je ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Ovo je odlična vest za Srbiju. Važna je stvar ne samo za građane Srbije, već i za sve u reigonu - konstatovao je Vučić.

Njemu i drugim zvaničnicima na mestu gde će se izvoditi radovi predstavljen je projekat buduće fabrike.

U razgovoru sa novinarima Vučić se prisetio 2014. godine, kada je sa partnerima iz UAE gledao maketu "Beograda na vodi", koji je tada tek počinjao da se radi, i rekao da su oni njega uveravali da će se taj projekat i ostvariti.

- Ovo je druga maketa koju gledamo zajedno i ja verujem da će, kao i prva, koja je gotovo u potpunosti ostvarena, i ovo biti ostvareno u interesu građana Srbije, celog regiona, ali i naše zemlje, prijatelja iz Kine, UAE - konstatovao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da će Srbija imati jednu od najmodernijih fabrika.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Kaldun Al Mubarak, generalni i izvršni direktor kompanije Mubadals i član upravnog odbora kompanije Grupa 42, generalni direktor kompanije Grupa 42 Peng Sijao.

Rok za završetak izgradnje fabrike, u kojoj će se mesečno proizvoditi tri miliona doza vakcina je prvi kvartal sledeće godine.

Punjenje vakcina će se vršiti u Hemofarmu do završetka izgradnje fabrike, u kojoj će se nakon toga odvijati celokupan proces proizvodnje.

Prvi kontigent sirovine za proizvodnju kineske vakcine, koji je namenjen procesu testiranja, stigao je pre nekoliko dana u Srbiju, a ministar Lončar najavio je da će proizvodnja kineske vakcine protiv virusa korona početi u oktobru i da se očekuje da do kraja godine bude proizvedeno oko šest miliona doza.

Nakon testiranja počeće proces punjenja vakcina koji je planiran za oktobar ove godine, a plan je da se do kraja godine napuni šest miliona doza. Vakcine u Srbiji proizvodiće se po istoj tehnologiji po kojoj se proizvode u Kini i pakuju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Lončar je naveo da će vakcine biti namenjene prvenstveno građanima Srbije, a ako bude viška, i za izvoz u zemlje regiona.

Fabrika će se prostirati na oko 11.500 kvadratnih metara, imaće pogon za aseptičnu proizvodnju i laboratoriju.

U skladu sa dogovorom između Republike Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, 12. jula ove godine potpisan je Memorandum o razumevanju proizvodnji kineske vakcine u Srbiji koji su potpisali Vlada Srbije, Institut G42 iz UAE i kineska kompanija Sinofarm.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest