RODILO ZA "DESETKU": Udruživanje proizvođača iz RS i Srbije

V.Mitrić

22. 08. 2021. u 09:28

TRG kralja Petra Prvog Karađorđevića u Bijeljini - kao plodna njiva. Manifestaciju "Dani povrća" juče su organizovali Gradska uprava i Agrarni fond ovog grada, a cilj je, kako su ponosno istakli, afirmacija domaće poljoprivredne proizvodnje, kao i približavanje lokalnih proizvođača i kvaliteta njihovih proizvoda potrošačima.

РОДИЛО ЗА ДЕСЕТКУ: Удруживање произвођача из РС и Србије

Foto V. Mitrić

- Zbog toga smo odabrali da ovogodišnje "Dane povrća" održimo na centralnom gradskom trgu - kaže dr Ljubiša Petrović, bijeljinski gradonačelnik.

- Svesni smo koliko je težak položaj naših poljoprivrednika i koliko je truda uloženo u ove proizvode, zato smo povećali izdvajanja za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u ovogodišnjem budžetu.Bijeljinci su posebno zahvalni gostima iz Vlade Srbije, od kojih, kako kažu, mogu mnogo da nauče:

- Po uzoru na njihov dosadašnji rad, i grad Bijeljina će stimulisati udruživanje poljoprivrednika, koje će olakšati plasman i povećati konkurentnost naših proizvoda na tržištu - istakao je gradonačlenik Petrović.

"Danima povrća" su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Darko Božić i sekretar Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Risto Kostov.

- Podsticanjem naših poljoprivrednika na udruživanje olakšaćemo plasman njihovih proizvoda, ali i lakši početak procesa prerade, koji osigurava dodatnu profitabilnost i konkurentnost na svetskom tržištu. Srbija ni u jednom poslu ne zaboravlja Republiku Srpsku, zato ćemo zajedno raditi i na unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Kroz planirano proširenje saradnje obnovićemo srpska sela sa obe strane Drine, a zajedno ćemo pokrenuti inicijativu finansijskog podsticaja poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj na udruživanje - naglasio je Božić.

Foto V. Mitrić

Risto Kostov je istakao da je Ministarstvo za brigu o selu Republike Srbije do sada utrošilo milijardu i 700 miliona dinara bespovratnih sredstava za obnovu zadrugarstva.

Takođe, u toku je i dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim parovima za kupovinu napuštenih seoskih imanja i povratak na selo, prvih 14 domaćinstava je već dodeljeno, a u narednim danima Ministarstvo će rešiti još 100 novih zahteva.

PROBLEM - PLASMAN

U OKVIRU manifestacije, gradonačelnik i gosti posetili su imanja povrtara Miloša Trifkovića u Brocu i Steve Ivanovića u Velikoj Obarskoj.

- Najveći problem naših povrtara je plasman, a zatim sve češći i duži periodi suše i nedostatak sistema za navodnjavanje. Vlada RS je izgradila sistem za navodnjavanje koji pokriva 1.100 hektara obradivih površina u Batkoviću i Crnjelovu, a u toku je izrada projekta za izgradnju slične mreže na potezu Golo Brdo - Ljeskovac - Kojčinovac - istakao je direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina Zlatan Lazarević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

ŠOKANTAN SNIMAK: Novak Đoković zabrinuo navijače kao nikad pre! Da li je sa njim sve u redu?! (VIDEO)