DR PREDRAG KON: Vakcinacija će dovesti do toga da korona postane poput sezonskog gripa

Novosti online

11. 08. 2021. u 13:42

LAMBDA soja nema ni na vidiku, postoje samo pojedinačni slučajevi koji ulaze u Evropu, i verovatno se neće dalje ni širiti, poručio je epidemiolog dr Predrag Kon. Kako je rekao, pitanje je i da li će soj koji je registrovan još u decembru 2020. godine u Južnoj Americi, biti zarazniji, jer to zavisi i od države do države.

ДР ПРЕДРАГ КОН: Вакцинација ће довести до тога да корона постане попут сезонског грипа

Foto: Tanjug

- Lambda bi mogao možda i da se naglo pojavi i bude donekle otporan na vakcine, ali ne skroz jer neka efikasnost vakcine mora da postoji. Čak i 30 odsto zaštite je neka zaštita i velika je korist - kaže dr Kon i dodaje da je čuo da japanska istraživanja pokazuju da lambda ima tri mutacije na spajk protein i da je zaraznija i otpornija na antitela, ali da će vreme pokazati da li je zaista tako.

- Čekam da SAD da urade istraživanja i objave o tome. Svaka nova značajna varijanta je predmet istraživanja, a druga je priča da li vakcinu treba modifikovati. Za sada je dominantan delta soj koji je daleko zaraznija varijanta jer se od jednog obolelog zarazi njih sedam - dodao je član Kriznog štaba.

Na pitanje - da li će koronavirus postati nešto kao grip što ćemo moći sezonski da lečimo i neće ostavljati teže posledice, dr Kon kaže:

- Do toga će svakako doći. Može da se očekuje realtivno skoro, već u toku sledeće godine. Virus će imati priliku da se održava, zbog onih koji se ne vakcinišu, ali će postati nešto drugo. Evo sad smo propustili priliku da se većom vakacinacijom spremimo za jesen jer je potrebno imati veći kolektivni imunitet u jednom preseku. Ovako se stvara priodni imunitet.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara