I VUK BI SE RADOVAO: Tršić okupio srednjoškolce koji su ostvarili izvanredne rezultate iz književnosti i srpskog jezika i kulture

V.Mitrić

10. 08. 2021. u 09:14

U TRŠIĆU, rodnom sela oca naše pismenosti i kulture, ni u ove letnje dane nema raspusta.

И ВУК БИ СЕ РАДОВАО: Тршић окупио средњошколце који су остварили изванредне резултате из књижевности и српског језика и културе

Foto Arhiva

U Naučno-obrazovnom i kulturnom centru "Vuk Karadžić", puno je kao u košnici: đaci i studenti pohađaju radionice i kurseve iz istorije, lingvistike, književnosti, muzikologije, etnologije, arheologije... Za učešće se prijavilo više od 220 učenika koji su ostvarili izvanredne rezultate iz književnosti i srpskog jezika i kulture, a poziv za učešće dobili su najbolji među njima.

Kao i minula tri leta, od osnivanja ove državne nacionalne ustanove, smenjuju se, kako kaže direktorka Aleksandra Purić, programi i učesnici, a ustanova i leti živi kao mesto gde dolaze najbolji: od polaznika do nastavnika i gostiju. Željni i žedni novih znanja, znaju da je to mesto gde ih čeka ono o čemu su maštali: nastavnici koji su iskonski misionari nauke, kulture i obrazovanja, savršeni uslovi, prelep ambijent, ali i pažnja.

- Domaćini smo mladima iz svih krajeva Srbije, BiH i Republike Srpske, Crne Gore. Sve je više interesovanja iz Severne Makedonije, a nadamo se i onima iz Hrvatske i rasejanja - kaže direktorka Purić.

- Ponosni smo na sve što se radi i svim srcem na usluzi svim učesnicima.

 Na kursevima, u radionicama i tokom druženja mladi stiču mnogobrojna nova znanja, Foto V. Mitrić

Profesor dr Aleksandar Jovanović iz Beograda ovde je od osnivanja. Zapravo, domaćin.

Član je Programskog saveta, omiljen i cenjen među učesnicima. Ovaj ugledni profesor vodi kurs istorije srpske kulture koji pohađa 35 momaka i devojaka. Da je baš ovaj kurs mnogo više od toga, uverio se i akademik Miloslav Tešić, drag gost u Tršiću. Radionicu folkloristike, pak, pohađaju 24 polaznika, a vodi je profesorka Danka Lajić Mihailović.

Kragujevčanin Mihailo Miljković, učenik drugog razreda gimnazije, kaže da je očaran Vukovim Tršićem i svakim delom Jadra, od Gučeva preko manastira Tronoša do legendarnih Cera i Tekeriša.

- Uz te lepote, imamo sjajne profesore, počev od profesora Jovanovića, kojima smemo da iznesemo i suprotna mišljenja o nekim temama, na primer iz poezije, pa da potom zajedno idemo ka odgovarajućem stavu - kaže Miljković.

Interesovanje Uroš Delić, Foto Arhiva

Foto Arhiva

- Osim toga, vidimo da naši ovdašnji profesori nisu ni trunčicu sujetni, već naše ideje i stavove vide kad svojevrstan žar za radom i učenjem.

Gimnazijalac Uroš Delić iz Sombora rekao nam je da je boravak u Tršiću sjajna prilika da se na svakom koraku vidi i niz kulturnih, socijalnih i drugih razlika, koje se, potom u glavi, sjedinjuju kao veliko iskustvo.

- Stekao sam odličnu nadgradnju za sve što me je zanimalo i što, u redovnom školovanju, nije dostupno - veli Delić.

- Okružen sam dobrim, zanimljivim i prijatnim ljudima, koji su me upoznali sa svojim običajima, kulturom, navikama, verovanjima...

Foto OKC "Vuk Karadžić"

Učesnici radionice folkloristike ističu posebno uživanje u divnim pesmama i igrama iz naše kulturne baštine u društvu jednog od najomiljenijih profesora Branka Tadića.

Devojke iz Čonoplje Nevena Basara i Milana Bajić, Požarevljanka Jana Prvulović, Ana Crnoglavac iz Počekovina kod Trstenika i Milica sa Pala, gotovo uglas, govore da su im mnogo važna teorijska predavanja, koja im praktična znanja i iskustva čine temeljnijim. Uče, kažu, i kako da se bave raznim istraživanjima.

Aleksandra Purić, akademik Miloslav Tešić, prof. dr Aleksandar Jovanović, Foto Arhiva / Ž. Knežević

- Stečena znanja biće nam dragocena i u životu i radu, jer ćemo biti i maštovitiji i sigurniji u sve što bude pred nama - kažu devojke.

- Tršić i naš boravak u Centru "Vuk Karadžić" na nas ostavljaju značajan pečat. Nije čudo što je tako veliko interesovanje za dolazak u ovu ustanovu.

Boravak učesnika u radionicama u Tršiću u potpunosti se finansira iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ove godine opredeljeno je pet miliona dinara.

Foto V. Mitrić

PATRIOTIZAM NIJE IDEOLOGIJA

VRLO je važno da polaznici razumeju da sve što nauče nije prolaznog karaktera, već postaje deo njihovog iskustva. Ovde ima sadržaja za sve, jer kultura treba da pripada svima kao dobro od neprocenjive vrednosti. Želimo, i to se ostvaruje, da mladi u doslovnom smislu uživaju u ovom radu, da su radosni zahvaljujući onome što nauče i boravkom koji traje dve sedmice. Želja nam je da osete da je patriotizam važan, da se tiče svih nas i da nije ideologija, već nešto što prožima čoveka. Osim toga, shvataju značaj odanosti i privrženosti svojoj kulturi - kaže prof. dr Aleksandar Jovanović.

RUŽIĆ: PODRŠKA UČENICIMA

MINISTAR prosvete Branko Ružić kazao je juče da u Centru u Tršiću, koji je osnovan u svrhu izučavanja srpskog jezika, kulture i tradicije, trenutno boravi 41 učenik iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i jedna učenica iz Slovenije.

- Ovakvi centri su značajna podrška talentovanim učenicima koji žele da dodatno unaprede svoj znanja, interesovanja i sposobnosti. Ministarstvo kroz različite programe i aktivnosti, kao i različite vidove stipendiranja nastoji da omogući što bolje uslove školovanja za talentovane učenike i studente - zaključio je Ružić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!