DRAGICA SADA IMA I NAMEŠTAJ: Kancelarija za Kosovo i Metohiju opremila stan jedine povratnice u Đakovici (FOTO)

D.Zečević

06. 08. 2021. u 13:07

KANCELARIJA za Kosovo i Metohiju kompletno je opremila stan jedine srpske povratnice u Đakovici, Dragice Gašić.

ДРАГИЦА САДА ИМА И НАМЕШТАЈ: Канцеларија за Косово и Метохију опремила стан једине повратнице у Ђаковици (ФОТО)

Foto: D. Zečević

Kako je izjavio dr Petar Petković direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, prethodnih dana  majstori su doneli i montirali nameštaj koji je odabrala, da bi stan u koji se vratila nakon 22 godine bio komforniji za život.

-Naša povratnica rešena je da ostane i opstane na svome, a mi smo kao Kancelarija tu da joj pomognemo i budemo joj podrška - istakao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na svom fejsbuk profilu.

Inače, Dragica Gašić se vratila u Đakovicu desetog juna ove godine jer joj je kaže, bila želja da se vrati u grad u kojem je živela, radila, rodila dvoje dece...

- Dragica Gašić je ostvarila svoj san jer se nakon više od dve decenije vratila u svoj rodni grad. Pozivam i ostale raseljene da slede primer Dragice Gašić i vrate se u svoje domove i na svoja imanja a mi ćemo biti tu da im pomognemo - istakao je i Goran Rakić, ministar za povratak u kosovskoj Vladi.

Inače, Dragica je jedina Srpkinja koja se vratila u Đakovicu gde u manastiru Uspenja presvete Bogorodice žive još tri monahinje.

Od dana povratka Dragica se suočavala sa pritiscima i napadima kako Albanaca tako i lokalnih vlasti koje joj osporavaju pravo na stan koji joj je svojevremeno dodeljen, dok su joj susedi Albanci kamenovali prozore, lupali na vrata, lepili zastrašujuće plakate...

- Uprkos svemu rešena sam da ostanem u svom stanu jer se ovde osećam svojom na svome - rekla nam je Dragica kojoj su pre neki dan Albanci ukrali čak i lekove i insulin.

Zahvalna Kancelariji za KiM koja joj je opremila stan i koja joj pomaže u dopremanju hrane jer su joj čak i u obližnjem marketu zabranili da kupuje namirnice .

foto: D.Z.

foto: D.Z.

Zabrinutost

Izražavajući zabrinutost za bezbednost Dragice Gašić i monahinja u manastiru Uspenja presvete Bogorodice, Milenko Jovanović predsednik Privremenog organa opštine Đakovice podseća da je u ovom gradu do 1999. godine živelo oko 8500 Srba dok ih je na području čitave opštine bilo više od 12000.Jovanović ističe da iako ne postoje bezbednosni uslovi, među raseljenima i dalje ima želje za povratkom u Đakovicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara