RADOVANA BI DA IZOLUJU OD SVETA: Sonja Karadžić Jovičević zabrinuta za svog oca u britanskom zatvoru

S. J. M.

19. 07. 2021. u 10:00

SKORO dva meseca otkako je iz Holandije prebačen u britanski zatvor na ostrvu Vajt, prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić se susreće sa konstantnim onemogućavanjem u ostvarivanju osnovnih prava.

РАДОВАНА БИ ДА ИЗОЛУЈУ ОД СВЕТА: Соња Караџић Јовичевић забринута за свог оца у британском затвору

Foto: Peter Dejong, Pool

Britanci mu, izgleda, namerno i bez prestanka prave probleme ne bi li mu što više otežali život iza rešetaka. Kako saznajemo, Karadžiću nikako da konačno odobre brojeve telefona koje može da pozove u Srbiji i Srpskoj. Najčešći izgovor je da ih nisu dobro prepisali sa njegove liste, pa ne može ni da ih zove! Tako je do sada više od deset puta predavao formular sa spiskovima ljudi i brojevima telefona, za koje su se Englezi formalno obavezali da će odobriti da ih zove. Što, perfidnim igrama, ne čine.

Prilikom odobravanja stalno se pojavljuju iste greške, pa ili brojevi telefona imaju cifru viška ili manjka ili neku sitnu grešku dovoljnu da se Karadžiću onemogući kontakt sa svetom. Dešavalo se i da mu umesto pozivne dve nule međunarodnog broja za drugu državu odobre broj sa pozivne tri nule...

Da se sa ovakvim problemima njen otac svakodnevno bori, potvrđuje nam i Karadžićeva kćerka Sonja Karadžić Jovičević, koja ukazuje neverovatnu sporost i nezainteresovanost zatvorske uprave i osoblja za poštovanje sopstvenih propisa:

Sonja Karadžić Jovičević

 

- NJihovo ponašanje očito dokazuje da Velika Britanija nije spremna za smeštaj inostranih osuđenika. Radovan Karadžić nije njihov osuđenik, već Ujedinjenih nacija, koje imaju svoje rezolucije i pravila o postupanju i uslovima izdržavanja kazne.

Sonja Karadžić Jovičević nam kaže da sad proučavaju procedure kako bi neko od porodice mogao da ga poseti u zatvoru:

- Osim komplikovanog dobijanja viza i samog puta do tog ostrva i ogromnih troškova, njihova pravila kažu da imamo pravo na svega dva časa posete mesečno! To je samo još jedan primer lošeg postupanja prema Radovanu, zatvoreniku UN, a ne britanskom.

NE DAJU MU LAMPU, NE MOŽE DA ČITA

KARADŽIĆU su dopremljene stvari iz Sheveningena, ali još ne zna da li mu je stiglo sve što je tamo pre dva meseca spakovao da mu se prebaci. Odveli su ga da pregleda samo deo tih stvari, ali mu nisu dozvolili da ih sve uzme. Samo su ponešto odobrili. Tako mu nisu dali stonu lampu, a svetlo u ćeliji je preslabo, pa čim se smrkne on ne vidi ni da čita ni da piše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Smeštanje najstarijih članova porodice u dom za stare