TESLA - TVORAC NAŠE BUDUĆNOSTI: Pre 165 godina u ličkom selu Smiljan kod Gospića, rođen genijalni naučnik

B. SUBAŠIĆ

10. 07. 2021. u 09:35

NIKOLA Tesla ugledao je svet pre tačno 165 godina, 10. jula 1856. u ličkom selu Smiljanu, u oblasti Vojne granice austrijskog carstva.

ТЕСЛА - ТВОРАЦ НАШЕ БУДУЋНОСТИ: Пре 165 година у личком селу Смиљан код Госпића, рођен генијални научник

Foto: Privatna arhiva/Ivan Kršev

U krštenici je zapisano njegovo crkveno ime Nikolaj. Otac, srpski pravoslavni pop Milutin, i majka, popadija Georgina - Đuka (devojačko Mandić), nadali su se da će im sin biti bogoslov i naslediti parohiju.

Nikola ih je već u dečačkim godinama zabrinuo neobičnim idejama i eksperimentima, a nastavnici u školi su se plašili za njegovo zdravlje jer je pokazivao natprirodnu žeđ za znanjem i čitao brda knjiga. Niko nije slutio da će Nikola izrasti u "čoveka koji je izmislio 20. vek". Teslina otkrića su omogućila prenos električne energije na velike daljine i bežični prenos podataka radio-talasima, na čemu se temelji današnja civilizacija.

Čovek ogromnog znanja koji je umeo celog Geteovog "Fausta" da izrecituje napamet nikada nije zaboravio svoj srpski identitet. Prilikom posete Beogradu 1. juna 1892, rekao je masi oduševljenog sveta koji ga je dočekao na železničkoj stanici:

- Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.

Na predavanju studentima beogradske Velike škole 2. juna je naglasio:

- Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svijetu.

Savremenici često nisu razumeli njegove ideje i tražili su garancije pre nego što investiraju u istraživanja, a Tesla im je govorio:

- Gospodo, ja nemam nikakvih garancija osim svojih otkrića. Ja nisam osiguravajuća kuća. Morate mi verovati na reč i prepustiti se instinktu, intuiciji, mašti... Ostavimo budućnosti da kaže istinu, i izračuna svakoga prema njegovom radu i dostignućima. Sadašnjost je njihova, budućnost, za koju sam ozbiljno radio, moja je.

Tesla je promenio istoriju sveta neslućenom brzinom, pa je već 1921. američki inženjer i profesor B. A. Berend rekao: "Kada bismo iz industrije isključili rezultate Teslinog istraživačkog rada, svi točkovi te industrije prestali bi da se okreću, naši tramvaji i vozovi bi stali, naši gradovi bi bili u mraku, a fabrike mrtve i besposlene."

Posle njegove smrti, 7. januara 1943. godine, na naslovnoj strani "Njujork tajmsa" pisalo je: "Umro je svetac nauke".

URUČENE "BELE GOLUBICE"

DEVETI festival "Tesla Global forum 2021", posvećen popularizaciji naučne, pronalazačke, obrazovne, kulturne i duhovne zaostavštine Nikole Tesle, počeo je sinoć u Matici srpskoj uručenjem nagrade "Bela golubica" - Predragu Gagi Antonijeviću, reditelju filma "Dara iz Jasenovca", Bori Dugiću, muzičkom virtuozu, Aleksandru Rakoviću, istoričaru i dr Nebojši Kuzmanoviću, direktoru Arhiva Vojvodine u Novom Sadu.

Priznanja "Tesla silver koin" uručena su Milici Dosković i Danici Crnogorčević, izvanrednim pevačicama etno i duhovne muzike. Ovogodišnji "Forum" trajaće do 12. jula, a u znaku je 165 godina od Teslinog rođenja, kao i 85 godina od kada je jedan od najblistavijih umova čovečanstva proglašen počasnim građaninom Novog Sada (10. jula 1936).

Ova manifestacija, koju je utemeljio Goran Marić, i ove godine okupiće studente sa Kosova i Metohije, Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije, zatim studente doktorskih studija iz Beograda, Kragujevca, Novog Sada, đake iz Regionalnog centra za talente iz Pančeva, kao i predavače, profesore, pisce, umetnike iz različitih oblasti nauke, kulture i duhovnosti koji u svom stvaralaštvu hode Teslinim tragom. (J. S.)

SVOJATANjE NE PRESTAJE

POSLOVNI magnat Ilon Mask je nedavno promovišući prodaju svog automobila "tesla" u Hrvatskoj objavio na "Tviteru" komentar "Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj (od srpskih roditelja)". To je izazvalo lavinu komentara hrvatskih pratilaca na ovoj društvenoj mreži. Neki su ga i podučavali da je Tesla Hrvat, ili da mu je majka bila Hrvatica. Isti "istoričari" koji su posthumno "kidnapovali" Teslu burno su reagovali na podsećanje da 1856. Hrvatske još nije bilo, da je Nikola rođen u Habzburškoj monarhiji, u srpskoj svešteničkoj porodici. Svi Teslini rođaci iz Smiljana pobijeni su 1941. u NDH i sahranjeni u masovnoj grobnici nedaleko od Tesline kuće i crkve u kojoj je njegov otac bio paroh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)