MLADUNCE KRSTAŠA SAD NADZIRE SATELIT: Odašiljačima najnovije tehnologije prvi put u Srbiji obeležen podmladak orla svrstanog u ugrožene vrste

Lj. Preradović

06. 07. 2021. u 12:00

MLADUNCI orla krstaša, Mima i Mihajlo, pomoći će svojoj vrsti da ih bolje upoznamo, ali i zaštitimo, jer su im stavljeni satelitski odašiljači, najnovije tehnologije.

МЛАДУНЦЕ КРСТАША САД НАДЗИРЕ САТЕЛИТ: Одашиљачима најновије технологије први пут у Србији обележен подмладак орла сврстаног у угрожене врсте

Foto DZPPS

Pomoću njih će biti praćeni, a informacije koje bude slao ovaj par, omogućiće ornitolozima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) da dobiju mnogobrojne informacije koje mogu da pomognu opstanku ove vrste.

Tim ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je 2. jula sa kolegama iz Mađarske iz Društva za zaštitu ptica i prirode (MME - BirdLife Hungary) i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i uz veliku pomoć profesionalnih alpinista posetio gnezdo krstaša.

Svi mladunci, kako navode u DZPPS, obeleženi su metalnim i plastičnim prstenovima, a dva su dobila i satelitske odašiljače koji će istraživačima pomoći da ih prate, saznaju kuda se kreću, gde love, ali i da im se priskoči u pomoć ako bude potrebno.

Sa svega tri para, orlovi krstaši su najređa ptica grabljivica u našoj zemlji. U Crvenoj knjizi ptica Srbije dobili su kategoriju kritično ugrožene vrste zbog izuzetno male brojnosti i velikih opasnosti koje prete njihovom opstanku u prirodi.

Sva tri gnezda orlova krstaša nadziru volonteri DZPPS, lovočuvar iz Srpskog Krstura i čuvari prirode iz Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje". Čuvanje gnezda je, kao i godinama unazad, doprinelo da se orlovi bezbedno i uspešno gnezde. Ove godine podmladak krstaša u Srbiji čine četiri mladunca, dva mužjaka i dve ženke. Ženke su nazvane Mima i Zlatica, a mužjaci Mihajlo i Gavrilo.

- Za naše krstaše najveće pretnje su trovanje i nedostatak drveća na kojima bi se gnezdili - kaže Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS.

- Ovog proleća zabeležili smo nekoliko slučajeva trovanja ptica na severu Banata, a samo pukom srećom orlovi nisu stradali. Neodgovorna upotreba pesticida i sve češće namerno trovanje lisica, šakala, pasa i drugih mesoždera hitno treba da se zaustavi kako bismo sačuvali ptice sa nacionalnog grba.

MALA NACIONALNA POPULACIJA

KRSTAŠI se gnezde na samom severu Banata, u prostranstvu stepe i oranica. Naša mala nacionalna populacija deo je veće panonske koja broji više stotina parova u Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji i Češkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije