NE UZIMAJTE KISELU VODU AKO VAS BOLI ŽELUDAC: Doktor Voja Perišić objasnio kako rasporediti obroke tokom dana (VIDEO)

Novosti online

28. 06. 2021. u 21:00

GASTROENTEROLOG profesor doktor Vojislav Perišić pričao je na TV Prva o ishrani tokom vrućine, i problemima s varenjem ili metabolizmom koje mnogi imaju, kao što su bol u želucu i povišen holesterol.

НЕ УЗИМАЈТЕ КИСЕЛУ ВОДУ АКО ВАС БОЛИ ЖЕЛУДАЦ: Доктор Воја Перишић објаснио како распоредити оброке током дана (ВИДЕО)

Foto: Printskrin TV Prva

Ako nas boli želudac, šta da jedemo i pijemo?

- Bez kisele vode sa mehurićima, ona će napraviti problem - rekao je doktor Vojislav Perišić, pa podelio savete za ishranu.

Profesor, koji je mnoge iznenadio pričom o tome zašto jogurt nije zdrav, kazao je da bi obroke trebalo rasporediti tokom dana i obratiti pažnju na nekoliko namirnica.

- Pet malih obroka dnevno, sa malo masnoća, Jedite lake ugljene hidrate, pire od krompira i šargarepe, napravite pire od jabuke, pa pojedite bananu. Barenu piletinu isto jedite, ona je odlična mada nema masnoće koja će nas 'obradovati' kada je svarimo - rekao je on.

Ako imamo povišen holesterol, da li smemo mlečne proizvode - kozje mleko, surutku?

- Kozje mleko je odlično zbog lipida, oko 40 odsto njih su izuzetno dobri za holesterol. Ali zapamtite, od sto odsto holesterola u krvi, 70 odsto pravi jetra. Mi možemo dijetnom modifikacijom da spustimo preostalih 30, ali dalje od toga, teško. Mi moramo uticati lekovima na jetru, lekari uvek kažu, dajte manje masti u ishrani nekoliko meseci, pa da vidimo. Nije mnogo štetna mlečna mast, ako imamo meru - rekao je on.

Kada su izvori proteina i dobrih masti u pitanju, savetuje, kako kaže, "najzdravije meso".

- Smete tri puta po 250 mililitara mleka, jedite i meso povoljnog holesterolskog profila. Nemojte ribu sa Severnog mora, već jagnjetinu, uzmite i kozje meso, pa to je najzdravije. Sjajnu masnoću ima za zdravlje - rekao je doktor Voja Perišić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili