SVETINJA SLAVI 950 GODINA: Najavljene svečanosti povodom jubileja manastira Prohor Pčinjski

D. RISTIĆ

08. 06. 2021. u 11:05

CENTRALNA proslava povodom 950 godina postojanja manastira Sveti Prohor Pčinjski održaće se u ovoj svetinji u nedelju, 13. juna, uz prisustvo patrijarha srpskog Porfirija.

СВЕТИЊА СЛАВИ 950  ГОДИНА: Најављене свечаности поводом јубилеја манастира Прохор Пчињски

Foto D. Ristić

Obeležavanju velikog jubileja prethodiće, dan ranije, Međunarodna konferencija "Crkva pred izazovima savremenog sveta".

Svečanost će u nedelju otpočeti Sabornom arhijerejskom liturgijom, koju će služiti Njegova svetost sa arhijerejima SPC. Potom će se održati svečana akademija, na kojoj će govoriti akademik dr Slavenko Terzić. U nastavku je planiran kulturno-umetnički program koji je pripremio veroučitelj Stevan Milošević.

- Programom želimo da predstavimo kulturnu baštinu naroda ovog kraja kroz pesmu i igru, a nastupaće mnogobrojna kulturno-umetnička društva iz Vranja, Vladičinog Hana, Bujanovca, Rakovca i Kumanova. Nastupiće i horovi vranjske gimnazije i Muzičke škole "Stevan Mokranjac", sestrinstvo manastira Sveti Stefan i Sveti Pantelejmon, kao i izvođači narodne muzike Čeda Marković, grupa "Izvor" i Branimir Stošić Kace - rekao je Milošević.

Domaćini Vladika Pahomije i Stevan Milošević, Foto D. Ristić

Episkop vranjski Pahomije kazao je da je proslava velikog jubileja manastira Prohor Pčinjski trebalo da bude održana prošle godine, ali je zbog pandemije kovida 19 odložena. No, i pored odlaganja, dobar deo planiranih aktivnosti je već održan, poput Međunarodnog naučnog skupa "Prepodobni Prohor Pčinjski - 950 godina u srpskom narodu", Međunarodnog monaškog simpozijuma, izložbe o kulturnom nasleđu manastira, a u okviru izdavačke delatnosti Eparhije vranjske objavljeno je više izdanja.

POKROVITELj PREDSEDNIK VUČIĆ

POKROVITELj proslave jubileja manastira Prohor Pčinjski je predsednik Aleksandar Vučić.

- Centralnom proslavom biće zaokruženo obeležavanje ovog značajnog jubileja, a posle nje biće organizovane i manifestacije povodom 700 godina od upokojenja Svetog kralja Milutina, ktitora manastira Prohor Pčinjski - kazao je vladika Pahomije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024