KAD JE MUKA - TU JE JUKA! Za 45 godina drvoseča "poderao" 12 motorki i 500 lanaca, a svaki je istrugao 300 kubika

D. Gagričić

20. 04. 2023. u 16:17

U ŠUMU se ne ide bez oštra alata, a pri seči stabala mere opreza su na prvom mestu. Ako se čuvaš, i Bog te čuva! I zato, evo, 45 godina, kako sam drvoseča, nisam imao povrede. Uz ova dva zlatna pravila pri struganju i obaranju stabala smrče, bukava i hrastova, Novovarošanin Jusuf Kadrić (73), koga sugrađani znaju kao Juku, drži se dogovorenog: da se posao obavi na vreme, ali i da se zavede šumski red.

КАД ЈЕ МУКА - ТУ ЈЕ ЈУКА! За 45 година дрвосеча подерао 12 моторки и 500 ланаца, а сваки је истругао 300 кубика

Foto: D. Gagričić

- Šumari i inženjeri nikad nisu imali primedaba na moj rad u državnoj šumi, a ni vlasnici privatnih poseda. Nikoga nisam izneverio, a znalo se: ne izlazim iz omara dok ne oljuštim panj četinara i ne složim grane, da može da se obnavlja podmladak. Zato su me pojedinci i nagrađivali, mimo pogodbe. Samo mi je ostao dužan jedan zakupac šume iz Bosanja - kazuje Juka za "Novosti".

Drvoseča iz čaršije upoznao je staze i bogaze Zlatara, vrleti Čemernice i Smudinoga, lomatao se po Vučkim jamama, Bosanju, Vučiji, Maskovi, brdima u okolini Priboja...

Najviše posla ima leti, u jeku seče građe i s jeseni, kad se sprema ogrev. Spretan je i u čišćenju odžaka na kućama sugrađana, odlazi i u okolna sela.

Foto: D. Gagričić

Radni vek Kadrić je proveo u novovaroškoj "Plastici", i to na mašini "štamparici". Odavde je često, iz prve ili treće smene, sa četiri ispravne motorke i merdevinama, odlazio na "dopunski rad". Na dane provedene "u šumama i gorama" Juku u garaži kuće u Ražištima podseća mali muzej - đerdan lanaca motorki.

Spretan je, progledaju dvorišta

ČESTO meštani kažu: "Kad je muka - tu je Juka!"

- Oslobodi me Juka velike muke. Spretan je i okretan, pa mi progleda dvorište pošto poseče bor, koji sam posadio pre 45 godina. Rastao je kao iz vode i pretio da ošteti kanalizaciju, a žile se širile dvorištem. Poseče i breze nikle u skladu, a nije ni skup - reče pre neki dan varoški penzioner Radul Pešterac (83).

- Ovde je preko 500 lanaca, a svaki je istrugao više od po 300 kubika. Do sada sam poderao 12 motornih testera, a ova nova je poslednja, 13. koju koju sam kupio. Pristigle godine i ne moram u nadnicu i da se rvem sa trupcima, imam kuću, deca u svetu stekla svoj krov - podseća i dodaje:

- U najboljim godinama sam na trupčiće dnevno sekao i po šest traktorskih prikolica ogrevnog drveta, a to je više od 30 prostornih metara. U šumi sam obarao i po 20 kubika, uzimao za seču čitava odeljenja.

Foto: D. Gagričić

Poslednjih godina mu sve češće stižu pozivi sa seču stabala pored kuća, oko vikendica na Zlataru ili hrastova na grobljima. Kad im, kako kažu, svane u dvorištima ili na okućnici - ljudi ga blagosiljaju. Često meštani kažu: "Kad je muka - tu je Juka!"

Godinama premeravao pešter

U NADNICU je Jusuf krenuo iz sjeničkog sela Kanjevina i nekoliko godina sa geometrima na Pešteru premeravao Ćerekarsko polje i tunel i korito reke Boroštice, kojom su ponornice odvedene u reku Vapu, da pojačaju vode Uvca, što pokreću turbinu istoimene hidroelektrane na Rastokama.

- Do grana stabla se popnem merdevinama, a onda idem uz grane i sečem od vrha, komad po komad. Nikome nisam pričino štetu, a uklonio sam stotine stabla koja su smetala. Nedavno su me zvali u Kosjerić, da tamo sečem hrastove na groblju, kojim prete da poruše spomenike ili povrede posetioce večnih kuća - priča Jusuf.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!