POMOĆ PSIHOLOGA I RODITELJIMA: Grupa za podršku mentalnom zdravlju organizuje tribine svakog ponedeljka u DKC

Lj. Begenišić

02. 10. 2023. u 10:52

SVE škole u Beogradu poslale su roditeljima poruku kojom ih pozivaju da učestvuju na tribini "Pričamo sa roditeljima" koja se odvija u Dečjem kulturnom centruu u organizaciji Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju Vlade Srbije. Za sve one koji su zaintersovani - roditelje, decu i nastavnike, prohilozi i psihijatri svakog ponedeljka drže predavanja.

ПОМОЋ ПСИХОЛОГА И РОДИТЕЉИМА: Група за подршку менталном здрављу организује трибине сваког понедељка у ДКЦ

Dečji kulturni centar

Prve dve tribine već su održane, a kako nam je rekla psiholog Hana Korać, odziv je bio dobar, bili su prisutni i roditelji dece iz škola koje nisu pogođene majskim tragedijama.

- Razgovarano je o tome kako deca reaguju na traumatske događaje - kaže Hana Korać. - Svaka tribina ima drugu temu, psiholozi najpre iznesu svoj stav o tom problemu, a onda roditelji postavljju pitanja. Njih je zanimalo da li je neko stanje u koje deca dospeju nakon traume očekivano, koliko to može da potraje i utiče na razvoj deteta...

Onim što je čula na tribini zadovoljna je i majka jednog sedmaka, koja je otišla iz radoznalosti, a njeni utisci su pozitivni.

tanjug

Hana Korać, psiholog

- Može da se čuje mnogo korisnih stvari - kaže ona za naš list. - Teme su raznolike, a roditelji mogu da pitaju šta god požele. Planiram da idem na sve tribine.

Radom timova za psihološku podršku bavila se i ministarka Slavica Đukić Dejanović koja je rekla da su reakcije roditelja na rad Radne grupe za mentalno zdravlje povoljne, ali i da bi odziv i roditelja i dece mogao da bude veći.

 

Tribine do 30. oktobra

ribine "Pričamo sa roditeljima" održavaju se svakog ponedeljka u Kulturnom centru Beograda i trajaće do 30. oktobra. Tema poslednje tribine bila je "Šta ako dete odbija da se odvoji od roditelja", a u narednom peridu roditelji i psiholozi razgovaraće o tome kako podržati dete kada ne želi da priča, kako naći balans između prezaštićenosti i ostamostaljivanja deteta, kakav može biti uticaj vršnjačke grupe, kako podsticati snagu deteta, šta je korisno, a šta nije u saradnji sa školom.

Ministarka je objasnila da timovi za psihološku podršku rade ne samo u školama, nego i u pozorištima i da praktično svakog radnog dana, svako dete, svaki roditelj i nastavnik koji ima problem, može doći po stručni savet.

Međutim, najveća psihološka podrška potrebna je deci iz "OŠ "Vladislav Ribnikar" u kojoj je maloletnik K.K. ubio devetoro dece i čuvara, a naročito učenicima odeljenja 8/2 koji su bili svedoci strašnog zločina.

- Oni redovno idu u školu, s njima svakodnevno rade psiholozi i psihoterapeuti iz Instituta za mentalno zdravlje, još od 3. maja, a tu su i dva školska psihologa i pedagog - kaže Hana Korać.

Oni su, kada se zločin dogodio bili sedmi razred, sada su mali maturnati i pred njima su važni događaji i životne odluke - mala matura i upis u srednju školu. A da li će im to pomoći da brže zaborave zločin čiji su svedoci bili, Hana Korać kaže da zavisi.

- Upravo veliki koraci koje traumirana osoba treba da napravi mogu da bude prepreka, i da ta osoba kaže - ja to ne mogu - upozorava ova psihološkinja.

Da je dosta vremena posvećeno ovoj deci, potvrdila je i ministarka Slavica Đukić Dejanović:

- Oni su pre početka školske godine nekoliko dana otišli na Frušku goru, izabrali su nastavnike za koje su smatrali da treba da budu sa njima, a sa njima su bili i psiholozi. Deca su tamo plakala, pričala i počela su školsku godinu sa sećanjima i planovima za budućnost. Kažu da im je to dosta značilo.

Ona je navela da škola ima izuzetnu podršku stručnih timova, specijanih psihologa, pedagoga, psihijatara, školski policajci rade svoj posao, nastavnicima i roditeljima je data prilika da se uključe u savetodavno psihološki rad i škola funckioniše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)