VRUĆINA I "UMORNE NOGE": Uz ovih pet jednostavnih vežbi zaboravite na oticanje i proširene vene

I. K.

05. 06. 2024. u 07:30

U OVO doba godine mnogi pate o osećaja teških nogu.

ВРУЋИНА И УМОРНЕ НОГЕ: Уз ових пет једноставних вежби заборавите на отицање и проширене вене

Foto Shutterstock

Ovo stanje se obično dešava kod osoba koje usled posla dugo sede ili stoje, ali, nažalost, može da bude pokazatelj i narušenog zdravlja, kao što su proširene vene i loša cirkulacija. Ipak, bez obzira na uzrok osnovna terapija je u redovnom i pravovremenom odmoru, kao i pojačanom kretanju. Dakle, sve aktivnosti koje doprinose krvotoku da pravilno funkcioniše.

Lekari savetuju osobe koje dugo sede ili stoje da rade vežbe stopalima i potkolenicama kako bi pomogle organizmu da pumpa krv, jer one ubrzavaju cirkulaciju.

Sindrom teških nogu može da se ublaži i bosonogim hodanjem po travi, kao i vožnjom bicikla, kada za to postoje uslovi.

Predložene vežbe možete da radite kad god vam se za to ukaže prilika.

Istezanje stopala

Iz sedećeg položaja savijajte prste na nogama ka sebi, što više. Ponovite više puta. Kod kuće sedite na pod i ispružite noge ispred sebe, obmotajte peškir oko stopala i povucite oba kraja peškira dok su vam pete oslonjene na pod, tako da vučete srednji deo stopala i prstiju prema sebi. Ostanite tako četiri-pet sekundi, pa se vratite u prvobitni položaj. Ponovite ovu vežbu četiri puta.

Istezanje zglobova

Zauzmite stojeći stav, noga jedna uz drugu. Podignite koleno koliko god možete, uhvatite stopalo i zavrnite ga unazad, zatim ispružite nogu i zavrnite stopalo napred. Za svaku nogu vežbu ponovite pet-šest puta.

Savijanje prstiju

Ovu vežbu možete da praktikujete samo kod kuće. Sedite na pod i ispružite noge. Pokušajte da savijete prste dok su vam pete podignute, pa ostanite u toj poziciji pet sekundi. Vežbu ponovite četiri-pet puta.

Jači ris

Sedite na stolicu sa ispravljenim leđima. Jedna noga je oslonjena na pod pod pravim uglom, a drugu ispružite i oslonite na petu. Na ris stavite neki teret, na primer pakovanje pirinča teško jedan kilogram, pa prste povlačite u pravcu kolena. Uradite vežbu 10 puta, pa promenite nogu.

Vitki listovi

Stanite bosi na uzvišenje, na primer na vagu za merenje težine i polako podižite i spuštajte stopalo savijajući nogu unazad. Ponovite vežbu osam puta sa tri pauze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!