CRVENO SVETLO MOŽE DA UTIČE NA NIVO ŠEĆERA U KRVI: Istraživanje pokazalo različit uticaj zraka na ljudsko telo

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

08. 03. 2024. u 07:30

CRVENO svetlo, prema rezultatima studije istraživača sa City University London, može da smanji nivo glukoze u krvi.

ЦРВЕНО СВЕТЛО МОЖЕ ДА УТИЧЕ НА НИВО ШЕЋЕРА У КРВИ: Истраживање показало различит утицај зрака на људско тело

Foto Shutterstock

Naučnici su otkrili da 670 nanometara crvene svetlosti stimuliše proizvodnju energije unutar mitohondrija, što dovodi do povećane potrošnje glukoze. Konkretno, prema nalazima objavljenim u Journal of Biophotonics, crvena svetlost dovela je do smanjenja nivoa glukoze u krvi za 27,7 odsto nakon unosa, a smanjila je i maksimalni skok glukoze za 7,5 procenata.

Dok je studija sprovedena na zdravim osobama neinvazivna, nefarmakološka tehnika ima potencijal da utiče na kontrolu dijabetesa nakon obroka, jer može da smanji štetne fluktuacije glukoze u krvi u telu koje doprinose starenju. Studija takođe naglašava značajne dugoročne posledice po ljudsko zdravlje, uključujući potencijalnu disregulaciju šećera u krvi uzrokovanu dugotrajnim izlaganjem plavoj svetlosti. Imajući u vidu specifičnost LED osvetljenja i činjenicu da LED diode emituju prema plavom kraju spektra sa vrlo malo crvene, autori ukazuju da bi ovo moglo da bude potencijalni problem javnog zdravlja.

Prethodna istraživanja su utvrdila da svetlost duge talasne dužine između približno 650-900 nm (od vidljivog do skoro infracrvenog opsega) može da poveća mitohondrijalnu proizvodnju ATP koji smanjuje glukozu u krvi i takođe poboljšava zdravlje, i tako produžava životni vek životinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave