KAD LOMI PREHLADA, JEDITE BARENO POVRĆE: U borbi protiv virusa i bakterija ova hrana je odličan saveznik (JELOVNIK)
KADA lomi prehlada, javi se bol u mišićima i grlu i povišena telesna temperatura najbitnije je da se unosi dovoljno tečnosti u vidu čajeva i tople pileće supe. Međutim, ne bi trebalo da se zanemare ni ostale hranljive materije, jer ako se unose u potrebnoj meri mogu da ubrzaju oporavak.
Foto: Shutterstock
Dakle, kada ste prehlađeni pravilan odabir namirnica u velikoj meri može da vas podigne na noge, a pri tome da deluju umirujuće na bol i grebanje u grlu.
Banana, pečena jabuka i kuvana šargarepa su dobar izbor dok ležite u krevetu, jer je to "mekana" hrana koja se lako guta i tako povoljno deluje na sluzokožu upaljenog ždrela i izmoren organizam.
Limunada zaslađena medom je, takođe, odličan saveznik kod ovog zdravstvenog problema jer obiluje hranljivim materijama, a može da zameni pastile, koje smanjuju upalu i ublažavaju bolove u grlu.
Za obilniji obrok preporuka je kajgana, jer su jaja bogata proteinima i mogu pomoći iscrpljenom organizmu. Integralne paste sa blagim prelivom, bez sastojaka koji mogu da nadraže grlo, takođe su pogodne za gutanje i preporučuju se u slučaju upale grla za glavni obrok.
Ovo je primer petodnevnog jelovnika:
Foto Shutterstock
Ponedeljak
Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom
Užina: pečena jabuka
Ručak: testenina sa prelivom od tunjevine
Večera: pileća supa i bareni krompir sa mesom po izboru
Foto Shutterstock
Utorak
Doručak: kajgana sa pireom od kuvane šargarepe, kriška hleba
Užina: banana
Ručak: pileća supa, grilovani pileći file sa barenim krompirom
Večera: testenina sa prelivom po želji ali bez jakih začina
Foto: Free Images Pixabay
Sreda
Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom
Užina: pečena jabuka
Ručak: boranija sa pilećim mesom, kriška hleba
Večera: 150g mladog sira, dve kuvane šargarepe i kuvani krompir
Foto: Free Images Pixabay
Četvrtak
Doručak: kajgana i dve kašike ajvara, kriška hleba
Užina: kuvana šargarepa
Ručak: tanjir pileće supe, meso i salata po izboru
Večera: piletina na žaru sa barenim povrćem, kriška hleba
Foto: Free Images Pixabay
Petak
Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom
Užina: pečena jabuka
Ručak: sladak kupus sa pilećim mesom, kriška hleba
Večera: pileća supa i parče gibanice
Preporučujemo
KISELI KUPUS, KRASTAVČIĆI ILI KARFIOL: Koja fermentisana hrana ima najviše vitamina
02. 01. 2024. u 20:30
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)