UKOLIKO TRAJE DUŽE OD NEDELJU DANA: 3 vrste upornog kašlja i 3 prirodna sirupa za smirivanje

Novosti online

03. 01. 2024. u 17:40

KAŠALj je simptom, a ne bolest, ali ako traje duže od nedelju dana, neophodno je da se obratite lekaru.

УКОЛИКО ТРАЈЕ ДУЖЕ ОД НЕДЕЉУ ДАНА: 3 врсте упорног кашља и 3 природна сирупа за смиривање

Foto: Shutterstock

On će utvrditi razlog što ga imate i dati vam odgovarajuću terapiju. A evo koje su najčešće vrste kašlja i kako se izboriti s njima...

Suvi (nadražajni) kašalj

Simptomi: Imate osećaj slivanja sluzi niz grlo, a ponekad vam se može činiti kao da imate knedlu u grlu. Uzrok: Jedan od najčešćih razloga ovog kašlja je slivanje sekreta iz nosa u grlo i dušnik, gde se on praktično zalepi, nakon čega organizam pokušava da ga izbaci. Kašlje se u napadima, ali nema šta da se izbaci, pa ponekad zbog napinjanja dolazi i do nagona za povraćanjem. Što se više kašlje, više se oštećuje već ranjena sluzokoža disajnih puteva. Ovaj začarani krug traje sve dok se ne pobedi virus koji je najčešći uzrok ove vrste kašlja. Lečenje: Odgovarajuće tablete ili sirup za suv kašalj uz kapi za nos ili običan fiziološki rastvor (takođe se šprica u nos) razređuju sekret, koji u ovom slučaju pravi najveći problem.

Kašalj kao lavež psa

Simptomi: Kašalj, Promuklost, pritisak u grlu, zamor i povišena temperatura javljaju se kao simptomi laringitisa. Uzrok: Laringitis je zapaljenje grkljana i obično se javlja u sklopu zapaljenskih procesa disajnih puteva. Akutni laringitis može biti deo infekcije disajnih puteva. Može se javiti nakon prehlade ili gripa. Najčešći je zimi, a javlja se i u rano proleće. Lečenje: Mirovanje, odmaranje glasnih žica i tople inhalacije.

Foto: Shutterstock

Produktivan kašalj

Simptomi: On je konstantan, s mnogo sluzi, propraćen otežanim disanjem, "zviždanjem" i stezanjem u grudima i teškoćama s disanjem, s jutarnjim pogoršanjem. Simptomi se pojačavaju zimi. Uzrok: Ova vrsta kašlja se javlja kad su pluća, odnosno bronhije, puni sekreta, pa se kašljem sekret izbacuje. Zato se naziva produktivni. Obično se radi o bronhitisu, a mnogo ređe o upali pluća. Lečenje: Postoji jednostavno medicinsko pravilo: ne leči se kašalj, već njegov uzrok! Zbog toga je vrlo važno postaviti dijagnozu bolesti koju kašalj prati. Izlečenjem osnovnog oboljenja i on će proći. U lečenju znatno pomažu sirupi na biljnoj bazi, koji se mogu koristiti i bez pregleda ako je prisutan kašalj bez povišene temperature i bez otežanog i ubrzanog disanja.

Tri prirodna sirupa protiv kašlja

Foto Pixabay free images

Luk i med

Glavicu crnog luka srednje veličine, zajedno s ljuskom, isecite na kolutove i kuvajte u pola litra vode desetak minuta od trenutka kad provri. Prohladite tečnost i procedite je, a luk propasirajte i u dobijeni sirup dodajte dve-tri kašike meda. Uzimajte četiri puta dnevno jednu supenu kašiku.

Foto: Free Images Pixabay

Lovor i limun

Šolju i po vode, šolju i po šećera, dva limuna sitno iseckana zajedno s korom (koju ćete prethodno dobro oprati) i dv-tri lovorova lista stavite u šerpu i kuvajte dok se količina ne prepolovi i tečnost ne zgusne kao med. Prohladite, sipajte u staklenu flašu i uzimajte jednu supenu kašiku nekoliko puta dnevno.

Foto Shutterstock

Sirup od žalfije

Potopite 40 g žalfije sa 600 ml vode i kuvajte otklopljeno pet minuta od trenutka kad provri. Propržite 300 g šećera i u to dodajte proceđeni čaj. Kuvajte šećer i čaj dok se masa ne zgusne kao za slatko. Sipajte u staklenu flašicu i uzimajte tri puta dnevno jednu kašičicu. Čuvajte ga u frižideru.

(Stil)

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024