KAD ARTRITIS "UDARA": Biološkim lekovima upala zglobova može da se drži pod kontrolom

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

26. 11. 2023. u 07:30

BOL u zglobovima, pojava otoka, ukočenost i konstantan umor kod mnogih pacijenata ne prestaju ni uz primenu lekova.

КАД АРТРИТИС УДАРА: Биолошким лековима упала зглобова може да се држи под контролом

Foto Shutterstock

Ovi simptomi reumatoidnog artiritisa vremenom u tolikoj meri mogu da se pogoršaju, tako da uzrokuju upalne procese i na plućima, srcu i krvnim sudovima. Kod pacijenata kod kojih konvencionalni lekovi ne daju rezultate, mogu da se primene biološki.

U intervjuu za "Novosti" profesor dr Goran Radunović, direktor Instituta za reumatologiju u Beogradu kaže da je biološka terapija donela novu nadu obolelima od reumatoidnog artritisa, jer omogućava značajan napredak u lečenju:

- Biološka terapija snažno i precizno utiče na ključne supstance u održavanju zapaljenja, ili na ćelije imunskog sistema, koji se smatraju glavnim krivcima za razvoj i nepovoljan tok reumatoidnog artritisa. Biološki lekovi su specijalno dizajnirani da promene određene komponente imunskog sistema kako bi smanjili upalu i sprečili oštećenje zglobova.

* Kako se uzimaju ovi lekovi?

- Uglavnom se daju pod kožu, a ređe se primenjuju intravenski. Obično se tarpija prima jednom nedeljno, jednom u dve nedelje ili mesečno i pruža pacijentima olakšanje od bolova, otoka, ukočenosti i zamora.

Foto: Zoran Jovanovic

dr Goran Radunović

* Kada je ova terapija toliko efikasna, zašto se ne primenjuje kod svih pacijenata sa reumatoidnim artritisom?

- Iako je biološka terapija veoma delotvorna, nažalost u ovom trenutku nije pristupačna svim pacijentima. Jedan od glavnih izazova je cena bioloških i ostalih inovativnih lekova, koja može biti visoka i teško dostupna za mnoge pacijente čak i u razvijenim zemljama. U saradnji sa reumatolozima, specijalistima fizikalne medicine i rehabilitacije, izabranim lekarima, ortopedskim hirurzima u Srbiji, udruženjima pacijenata, razgovorima sa predstavnicima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravlja stalno radimo na tome da u našoj zemlji biološka terapija postane pristupačnija i koristi svim pacijentima kojima je neophodna.

* Ima li pomaka?

- Svedoci smo postepenog pada cena bioloških lekova i stalnog povećanja broja pacijenata koji se njima leče. Mislim da u ovom trenutku uglavnom svi oboleli od težih formi artritisa, koji se nađu na lečenju u instituciji u kojoj radim, dobijaju ovaj vid terapije ukoliko je to neophodno. Jedino je potrebno učiniti napore da se put koji je potrebno preći do brzog postavljanja dijagnoze i do uspostavljanja biološke terapije, ako je neophodna, što više skrati, odnosno ubrza. Tada bi na naše zadovoljstvo stvarna efektivnost ovog lečenja bila na maksimumu.

Posebni upitnici

* Na osnovu kojih kriterijuma procenjujete ko je kandidat da prima biološku terapiju?

- Imamo posebne upitnike kojima relativno precizno procenjujemo sam kvalitet života obolelog. On kao takav može biti značajno narušen reumatoidnim artritisom. Takav pacijent obično ne može da doprinosi, a obično se i isključuje iz svoje zajednice, a potom njegovo stanje zahteva dodatne resurse za negu i podršku. Biološka terapija u ovome igra ključnu ulogu, jer smanjuje ili sasvim sprečava progresiju bolesti, poboljšava kvalitet života pacijenta, što mi pomenutim upitnicima jasno i vidimo.

* Kako se leče pacijenti koji ne primaju biološke lekove?

- Konvencionalna terapija uključuje upotrebu nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kortikosteroida i klasičnih lekova koji deluju na imunski sistem. Ovi lekovi pomažu u smanjenju simptoma, ali često nedovoljno utiču na tok bolesti, što nekada vodi u pogoršanje bolesti i njene komplikacije.

* U čemu je razlika između biološke i konvencionalne terapije?

- Razlike između biološke terapije i konvencionalne terapije su značajne. Dok klasični lekovi utiču na ceo organizam, što može dovesti do povećanog rizika od neželjenih događaja, biološki lekovi ciljaju specifične molekule i ćelije odgovorne za upalu u zglobovima. Biološka terapija se smatra znatno boljom opcijom u pogledu ishoda lečenja, iako se banalne infekcije, a sasvim retko i potencijalne opasne infekcije, mogu dogoditi. Uz dobar nadzor reumatologa pacijenti mogu bez straha pristupiti lečenju i fokusirati se na poboljšanje svog zdravlja.

Foto Shutterstock

* Koliko ima bioloških lekova?

- Ima ih sasvim dovoljno, tako da lekar može da odabere određeni biološki lek na osnovu individualnih karakteristika pacijenta, kao što su opšti simptomi bolesti, procenjena težina oboljenja, potencijal za brzo oštećenje zglobova, prisustvo drugih zdravstvenih problema i prethodni odgovor na terapiju. Biološka terapija je znatno povećala verovatnoću da se postigne odlična kontrola hronične upale zglobova kod skoro svih pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)