STVOREN PRVI LJUDSKI ORGAN UNUTAR ŽIVOTINJE: Kineski naučnici postigli veliki uspeh

Novosti online

08. 09. 2023. u 23:36

NAUČNICI sa instituta u kineskom gradu Guangdžou uspeli su iz embriona svinje da razviju tkivo bubrega sa dominantno ljudskim ćelijama, otvorivši put za "proizvodnju" organa za doniranje.

СТВОРЕН ПРВИ ЉУДСКИ ОРГАН УНУТАР ЖИВОТИЊЕ: Кинески научници постигли велики успех

Foto: Shutterstock

Tim koji predvodi Liangžue Lai sa Instituta za biomedicinu i zdravlje objavio je studiju u naučnom časopisu Stem Sel, a njihov rad je, kako se navodi, zavisio od "gašenja" gena SIX1 i SALL1 u embrionima uz pomoć Crispr/Cas - alata koji se često opisuje kao genetske makaze.

To znači da embrioni nisu razvili bubreg svinje i da je nastao „procep“ u koji su umetnute tzv. "pluripotentne" ljudske matične ćelije iz pupčane vrpce.

Pre implantacije embriona krmačama, uzgajali su ih u epruvetama koje su sadržale supstance koje su hranile i ljudske i svinjske ćelije, prenosi Sajens alert.

Ukupno su preneli 1.820 embriona u 13 surogat majki. Trudnoće su prekinute na 25 i 28 dana da bi se procenilo kako je eksperiment funkcionisao.

Ovako razvijeni bubrezi sadrže više od trećine svinjskih ćelija, što može dovesti do odbacivanja u slučaju transplantacije, rekli su naučnici, i naglasili da proceduru tek treba unaprediti.

Naučnici su se fokusirali na bubrege jer su oni jedan od prvih organa koji se razvijaju i najčešće se presađuju u humanoj medicini.

„Naš pristup poboljšava integraciju ljudskih ćelija u tkiva primaoca i omogućava nam da uzgajamo ljudske organe kod svinja“, rekao je Lai.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)