MOGUĆE SU NEŽELJENE REAKCIJE: Oprezno sa tabletama protiv mučnine

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

17. 09. 2023. u 19:00

ČAK 80 odsto ljudi bar jednom u životu iskusi mučninu tokom dugotrajnog putovanja kolima ili autobusom, dok trećina redovno pati od bolesti putovanja.

МОГУЋЕ СУ НЕЖЕЉЕНЕ РЕАКЦИЈЕ: Опрезно са таблетама против мучнине

Foto Shutterstock

Zbog toga se pred put savetuju tablete koje sprečavaju da tokom vožnje dođe do neprijatnih simptoma, ali ipak je neophodna oprez prilikom njihovog uzimanja, jer kao i svaki lek mogu da uzrokuju neželjene reakcije.

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Univerzitetskog kliničkog centra U Kragujevcu, kaže da su ovi medikamenti kontraindikovani ako osoba ima glaukom zatvorenog ugla, tumor srži nadbubrega, napad astme, uvećanu prostatu, epilepsiji i poremećaj metabolizma porfirina:

- Tablete protiv mučnine u toku vožnje sadrže supstancu difenhidramin ili dimenhidrinat. Obe se svrstavaju u grupu lekova starije generacije koji su se koristili za lečenje alergija. Deluju tako što blokiraju u centru za povraćanje u mozgu dejstvo nekih transmitera, i tako sprečavaju osećaj mučnine i uspostavljanje refleksa povraćanja.

Ove tablete se daju i deci i odraslima.

- Supstanca difenhidramin se može koristiti kod dece starije od 12 godina, a dimenhidrinat i kod dece starije od šest godina - kaže profesor Janković. Lekovi se uzimaju sat do dva pre puta.

Naš sagovornik objašnjava da problem kod primene ovih lekova je njihov mehanizam dejstva, jer se transmiteri koje oni blokiraju nalaze i u drugim delovima organizma, pa nastaju sledeća neželjena dejstva: porast pritiska u oku, ubrzanje rada srca, opstipacije, otežano mokrenje, suvoća usta i otežano znojenje. Sem toga, ovi lekovi izazivaju i pospanost. Mlađe osobe relativno dobro podnose ova neželjena dejstva, ali stariji od 65 godina, kao i manja deca, mogu imati ozbiljne probleme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove