OTKRIVAĆE BOLEST SEDAM GODINA PRE SIMPTOMA: Pametni satovi mogli bi da pomognu u ranoj dijagnostici "Parkinsona"

V. N.

25. 07. 2023. u 16:25

PAMETNI satovi bi mogli da identifikuju Parkinsonovu bolest čak do sedam godina pre nego što se pojave prvi simptomi i lekari postave kliničku dijagnozu, pokazalo je novo istraživanje.

ОТКРИВАЋЕ БОЛЕСТ СЕДАМ ГОДИНА ПРЕ СИМПТОМА: Паметни сатови могли би да помогну у раној дијагностици Паркинсона

Foto: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta u Kardifu analizirali su podatke koje su prikupili pametni satovi tokom perioda od sedam dana, mereći brzinu kretanja ispitanika, piše BBC. Otkriveno je da se veštačka inteligencija može koristiti da bi se utvrdilo ko će verovatno razviti Parkinsonovu bolest u budućnosti.

Ovo je potencijalno revolucionarno otkriće koje bi se moglo koristiti kao novi alat za skrining za Parkinsonovu bolest, omogućavajući otkrivanje poremećaja u mnogo ranijoj fazi nego što sadašnje metode dozvoljavaju.

Parkinsonova bolest utiče na dopaminske neurone, ćelije koje se nalaze u delu mozga poznatom kao siva materija. Izaziva motoričke simptome kao što su drhtanje, ukočenost i usporenost pokreta. Karakteristični simptomi Parkinsonove bolesti često se javljaju u onom stadijumu bolesti kada je više od polovine ćelija u sivoj materiji već odumrlo, te se stoga javlja potreba za jeftinom, pouzdanom i lako dostupnom strategijom.

- Podaci o pametnom satu su lako dostupni i jeftini. Od 2020. godine, oko 30 odsto stanovništva Velike Britanije nosi pametni sat. Koristeći ovu vrstu podataka, mogli bismo potencijalno identifikovati pojedince u ranim stadijumima Parkinsonove bolesti u opštoj populaciji. Ovde smo pokazali da jedna nedelja prikupljenih podataka može predvideti događaje i do sedam godina unapred - objasnili su istraživači.

Trenutno ne postoje drugi uporedivi skupovi podataka koji bi omogućili sličnu analizu. Međutim, sprovedena je opsežna evaluacija kako bi se postigao objektivan rezultat, kažu istraživači.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave