KOBNE TRAUME: Povrede glave mogu da ostave trajne posledice

I. K.

08. 05. 2023. u 20:00

SAOBRAĆAJNA nesreća, pad sa visine i pad na ravnom najčešći su uzroci povrede glave, odnosno mozga. Ove traume dovode do oštećenja delova mozga što se može manifestovati oduzimanjem ekstremiteta, paralizom mišića lica, psihičkom izmenjenošću, dok u najtežim situacijama dolazi do kome.

КОБНЕ ТРАУМЕ: Повреде главе могу да оставе трајне последице

Foto Shutterstock

Saniranje ovih povreda je urgentno, ali je činjenica da je vrlo teško predvideti ishod lečenja. Jer, neke posledice usled povrede mozga mogu da se ispolje posle dugo vremena.

Ovo su najčešće:

Epilepsija

Epilepsija može da se javi odmah ili nekoliko meseci ili godina posle povrede. Leči se po principima lečenja epilepsije. Samo jedan epileptični napad ne znači da pacijent boluje od epilepsije. Lekovi za epilepsiju se ne moraju uzimati zauvek, pogotovo ako su napadi bili u prva dva meseca od povrede. Njihovo ukidanje ili zamena se obavlja uz EEG snimanje (elektroencefalografija) i konsultaciju neurologa-epileptologa.

Hidrocefalus

Ova patologija podrazumeva nakupljanje moždane tečnosti (likvora) u šupljinama mozga (komore). U narodu se zove i vodena glava. Nakupljanje tečnosti povećava pritisak na mozak i njegovo oticanje. Zbog toga se višak tečnosti mora odstraniti. To se postiže privremenom drenažom, ako lekari smatraju da je prolazan. Ukoliko je on stalan mora se postaviti unutrašnji sistem drenaže. On omogućava da se, uz pomoć cevčica i valvule (ventila), višak likvora sprovede u drugi deo tela gde će se vratiti u krvotok. To je najčešće trbušna duplja.

Foto: Piksabej

Hronični subduralni hematom

Hronični subduralni hematom se može manifestovati posle više nedelja ili meseci od povrede. Javlja se češće kod starijih, alkoholičara, pacijenata koji imaju lošiju cirkulaciju kroz mozak, pogotovo ako su ranije imali šlogove. Može da se javi i usled atrofije mozga i uzimanja lekova protiv zgrušavanja krvi. Nekad se, neposredno nakon povrede, manje krvarenje ispod omotača mozga ne manifestuje. Vremenom, određena količina krvi u početku ne pritiska mozak, ali postepeno obavije opnom (kapsula), krv u njoj postaje tečna i cela formacija počinje da raste. Hematom tada počinje da pritiska mozak i da izaziva tegobe. Lečenje je operativno i uvek se prvo pokuša da se, preko manjeg otvora na lobanji, odstrani tečni deo hematoma. U velikoj većini slučajeva nije potrebno otvaranje lobanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)