MUČI VAS ŽELUDAC? Manje invazivan test, nepouzdana dijagnoza

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

09. 05. 2023. u 10:50

PACIJENTE koje duže, ili čak hronično, muči gastritis, iako su na početku bolesti - lutali, naučili su "na svojoj koži" da se dijagnoza gastritisa postavlja isključivo "gutanjem sonde" i uzimanjem isečka sluzokože želuca.

МУЧИ ВАС ЖЕЛУДАЦ? Мање инвазиван тест, непоуздана дијагноза

Foto Shutterstock

Oni neiskusniji, uglavnom idu pogrešnim putem, pa se izbegavajući sondu, odlučuju za neke komfornije metode ispitivanja, a tako rizikuju da ne dobiju pravu dijagnozu. Jer, iako je skoro 95 odsto slučajeva upaljenog želuca uzrokovano helikobakterijom, test na ovaj mikroorganizmom nije dovoljan za postavljanje dijagnoze.

Doktor Srđan Marković, gastroenterolog Kliničko-bolničkog centra Zvezdara kaže da je gastroskopija odnosno "gutanje sonde" zlatni standard za utvrđivanje gastritisa jer analiza isečka sluzokože želuca (histološki nalaz) ne mora uvek da bude u vezi sa onim što je lekar tokom pregleda endoskopom video:

- Dakle, situacija "na oko" može da bude loša, ali da analiza pokaže da nema patoloških promena i shodno tome se odredi najefikasnija terapija. U svakom slučaju gastroskopiju, odnosno gutanje sonde trebalo bi uraditi kod tegoba koje traju više od mesec dana i koje remete kvalitet života. Takođe, trebalo bi je razmotriti i u slučaju da su tegobe prisutne nakon lečenja helikobakterijske infekcije. Mogu se uzeti uzorci sluznice želuca i uraditi specifično ispitivanje osetljivosti helikobakterije na antibiotike kako bi se ordinirala prava terapija.

Gastritis nastao usled infekcije helikobakterijom može da nastane naglo i tada se naziva akutni, ili postepeno tokom vremena i tada se naziva hronični.

Foto: Privatna arhiva

Dr Srđan Marković

- Kada dođe do infekcije helikobakterijom, verovatnoća za nastanak hroničnog gastritisa, a da pritom bolesnik ne oseća nikakve simptome, iznosi oko 80 odsto - kaže naš sagovornik. - Ukoliko su prisutni simptomi, najčešći je bol u gornjem delu trbuha ili ispod desnog ili levog rebarnog luka. Određeni broj pacijenata se žali na osećaj usporenog varenja hrane.

Hronični gastritis često je udržen sa čirom na želucu - ulkusnom bolešću.

- Od izuzetnog je značaja da se kod postojanja ulkusa na želucu načini veoma detaljna endoskopska dijagnostika sa mnogobrojnim biopsijama i da se ti bolesnici redovno prate, jer kod njih postoji verovatnoća maligne alteracije, odnosno pojave karcinoma - kaže dr Marković.

DOBRE BAKTERIJE

BROJ DOBRIH bakterija u crevima značajno ublažava posledice gastritisa. Da bi obezbedili njihovo umnožavanje važne su ove namirnice: kefir, kombuha, kozja surutka, kiselo mleko, mladi beli sir, cela zrna žitarica, banane, beli luk, med, artičoka, koren cikorije, praziluk...

Prema rečima našeg sagovornika, akutni gastritis je obično uzrokovan određenim lekovima, alkoholom, kao i reakcijom na traumu. I tada se dijagnoza postavlja gastroskopijom.

- Tokom i nakon perioda lečenja helikobakterije savetuje se unos određenih grupa namirnica kao što su brokoli, karfiol, crveni kupus, kelj, rotkvice, cvekla, tamne vrste meda, goveđe i pileće meso, morska riba, borovnica, aronija, brusnica, ribizla - kaže dr Marković. - Potrebno je da se izbegava unos soli jer negativno utiče na integritet i viskoznost sluznice želuca, čime podstiče kolonizaciju helikobakterije kao i kofein, gazirana pića, alkohol, rafinisane šećere, industrijske proizvode, jake začine... 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)