ČETIRI ZNAKA DA JE VAŠE TELO PUNO TOKSINA: Signale koje vam organizam šalje ne smete nikako da ignorišete

Novosti online

11. 03. 2023. u 20:00

TOKSINE unosimo u organizam na razne načine, a mogu doći iz hrane, vazduha, vode, čak i mobilnog telefona.

ЧЕТИРИ ЗНАКА ДА ЈЕ ВАШЕ ТЕЛО ПУНО ТОКСИНА: Сигнале које вам организам шаље не смете никако да игноришете

Foto: Free Images Pixabay

Stručnjaci su izračunali da prosečan čovek do svoje 70. godine pojede čak 100 tona različite hrane i popije oko 40.000 litara tečnosti, od čega barem petinu čine namirnice koje naš organizam ne može da svari, niti da iskoristi kao energiju, već predstavlja otpad koji se nakuplja u organizmu.

Sve to treba povezati s činjenicom da mnogi piju premalo vode, koja je važna za probavu, razmenu materija i izbacivanje toksina iz organizma, kao i s navikom da se hranimo neredovno, odnosno preskačemo obroke, što može biti razlog za usporavanje metabolizma.

Kao i uvek, telo nam šalje upozoravajuće simptome, ali je važno da umemo da ih prepoznamo.

Ne možete da smršate

Ako se trudite da skinete koji kilogram i preduzeli ste sve da u tome uspete, ali salce jednostavno odoleva, moguće je da su toksini krivac. Toksini poput dioksina, PCB-a, i mnogi pesticidi su lipofilni što znači da se u našim telima pohranjuju masnim ćelijama. Kada je telo njima preopterećeno, javljaju se poteškoće u skidanju viška kilograma. Ono što u ovom slučaju možete da uradite je da se potrudite da vratite balans telu, što ćete pre svega uraditi zdravijom ishranom i izbegavanjem unošenja toksina.

Foto Shutterstock

Često ste naduti

Pražnjenje creva još je jedan od načina na koji se telo oslobađa toksina, ali ukoliko pražnjenje nije redovno, toksini ostaju u telu i mogu da uzrokuju tegobe. Ukoliko imate problema sa stolicom, pijte piše vode, budite fizički aktivniji, a takođe mogu da pomognu i probiotik ili neki čaj.

 

Imate loš zadah

Loš zadah nije samo neprijatnost, već može da bude i znak da je organizam pun toksina. Neprijatan zadah može da se javi zbog bakterija u ustima ali i ukoliko jetra i creva imaju poteškoće u eliminaciji toksina. Redovnim čišćenjem jezika i pranjem zuba možete da eliminišete bakterija iz usta, a sveže začinsko bilje poput peršuna ili korijandera pomoći će u detoksikaciji jetre.

Foto: Free Images Pixabay

Smetaju vam mirisi

Moguće je da se javi preterana osetljivost na spoljne mirise ukoliko jetra ima poteškoće u eliminaciji toksina iz tela. Naime, kada su putevi detoksikacije zatvoreni, čula postaju izoštrenija, pa mogu da se jave glavobolja ili mučnina uzrokovani nekim jačim mirisima. I u ovom slučaju može da pomogne začinsko bilje kako bi se izbacili toksini iz jetre. Pored peršuna i korijandera, čaj od maslačkovog korena takođe može da bude od pomoći.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!