TREĆE DOBA NIJE BAUK: Usvojte ove navike, bićete zdravi i u starosti

I. K.

10. 03. 2023. u 09:50

BEZ obzira na to što godine prolaze, svakome je cilj da dugo živi i bude zdrav, pun energije, bez bolova, i da ostane aktivan i jak. Međutim, činjenica je da je ovo moguće samo ako se pridržavamo zdravih životnih navika čiji najveći neprijatelji su pušenje, alkohol, loša ishrana i gojaznost.

ТРЕЋЕ ДОБА НИЈЕ БАУК: Усвојте ове навике, бићете здрави и у старости

Foto Shutterstock

Stručnjaci su izdvojili ključne navike koje će pomoći da budete zdravi i kada pređete polovinu životnog veka:

 

Mozak i psiha

Ključan način da se sačuva dobra memorija i "zdrava pamet" jeste da se uvede mediteranska ishrana koja je bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim mastima poput maslinovog i ulja repice. Kod žena, promena hormona u menopauzi može da izazove i promene raspoloženja. Isto tako, bolest i upotreba alkohola mogu da povećaju verovatnoću da se postane depresivan. Ali, postoji jednostavna strategija za poboljšanje raspoloženja: manje sedenja i više kretanja. Šanse za nastanak problema sa mentalnim zdravljem veće su ako se sedi više od sedam sati dnevno ili se ne vežba.

 

Vakcinacija

Kada se prevali 50. godina imuni sistem se sporije bori protiv virusa, bakterija i drugih izazivača bolesti. Organizam više ne stvara onoliko ćelija "boraca" za zaustavljanje infekcija kao nekada. Zbog toga, veća je verovatnoća da se dobije grip, upala pluća ili tetanus, što je još jedan razlog više da se redovno primaju vakcine.

Foto: Free Images Pixabay

Sluh

Kod oko 40 odsto osoba starijih od 50 godina dolazi do slabljenja sluha. Osim prirodnog starenja, od značaja mogu da budu geni, ali i neki zdravstveni problemi, kao što su visok krvni pritisak, kardiovaskularne bolesti i dijabetes koji s vremenom mogu uticati na naš sluh. Ako vas to brine, zakažite test sluha. Ljudi koji ne čuju dobro skloniji su povlačenju iz društva i depresiji. Više boravite u prirodi i "odmarajte uši".

Printskrin

Lokomotorni sistem

Vežbanje na početku pete decenije je ključno jer sprečava progresivno slabljenje kostiju. Osim toga, važno je da se jede hrana bogata kalcijumom i vitaminom D. Nakon što se napuni 50. godina, brže se gubi i mišićna masa. Najbolji način da se ovo zaustavi jeste da se dižu tegovi, i rade vežbe snage kao što su iskoraci i čučnjevi dva do tri puta nedeljno. Vremenom se "troše" i tkivo i hrskavica koji štite zglobove. Da bi ova "potrošnja" bila sporija važno je da telesna težina bude u granicama normale. Takođe, važno je i da se pije puno vode. Zbog žeđi, telo izvlači tečnost iz zglobnog tkiva.

Srce

Za očuvanje zdravog srca važno je da se krvni pritisak drži u normali i redovno kontroliše. Osim toga, važno je da eliminišete sve nezdrave navike poput pušenja, alkohola, slane, masne i pržene hrane.

Piksabej

Koža

Starijoj koži posebno prija zaštita od sunca. Svakog sunčanog dana koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom najmanje 30. Osim toga važna je i redovna nega.

Prevencija

Rizik od zdravstvenih problema raste u srednjim godinama, ali određeni testovi i pregledi mogu da ukažu na rane znake problema. Među značajnim preventivnim pregledima su kolonoskopija, mamografija, tumor marker prostate i ultrazvučni pregled stomačne duplje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)