"KRAKEN" ZARAZNIJI OD PREDHODNIH SOJEVA? Lekari upozoravaju na najnoviju mutaciju korona virusa

I. KOVAČIĆ

20. 01. 2023. u 20:01

NOVA varijanta virusa korona, nazvana "kraken" i označena kao XBB 1.5, otkrivena je dosad u 29 zemalja sveta, a u SAD čini više od 40 odsto inficiranih.

КРАКЕН ЗАРАЗНИЈИ OД ПРЕДХОДНИХ СОЈЕВА? Лекари упозоравају на најновију мутацију корона вируса

Foto: Shutterstock

Naučnici koji su proučavali ovaj podsoj omikrona kažu da je brži od svih dosadašnjih, ali da ne izaziva težu kliničku sliku. U Srbiji zasad nema potvrde da je nova podvarijanta prisutna kod nas, ali epidemiolozi kažu da bi u februaru mogla da postane dominantni uzrok kovid 19.

Nova podvarijanta omikrona, "kraken", otkrivena je krajem oktobra prošle godine u državi Njujork, a već krajem decembra činila je više od 40 odsto svih slučajeva zaraze. Sumnja se da je nastala mnogo ranije, u Indiji. Ono što brine lekare je njeno brzo širenje. "Kraken" je najzarazniji soj od početka pandemije pre tri godine. Ono što je povoljno, kako ističu, jeste da ovaj novi soj daje laku kliničku sliku, obično bez komplikacija.

Kod nas se, i bez zvanične potvrde prisustva novog soja, iako epidemiolozi kažu da je već prisutan, registruje porast broja inficiranih, ali većina ima blagu kliničku sliku zaraze. Da se omikron soj lakše podnosi i da ne ostavlja trajne posledice, potvrđuje i dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije:

- To znamo po tome što je sada mnogo manji pritisak na našu postkovid ambulantu. Ona radi jednom nedeljno, jer je drastično smanjen priliv pacijenata. Pre više od godinu dana situacija je bila drugačija. Tada je bio dominantan delta soj i on je stvarao velike probleme jer su pacijenti usled njega obolevali od upale pluća. Kod omikrona to nije karakteristika. Dok je delta soj bio dominanta, mi smo u postkovidu zbrinjavali 120 pacijenata mesečno, a sada 30 do 40.

Foto: Shutterstock

Iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) navode da je razlog ubrzanog tempa širenja "krakena" verovatno posledica sposobnosti ove podvarijante da izbegne zaštitu imunološkog sistema koju su pružile prethodne infekcije ili vakcinacija. Takođe, ima mutaciju na svom spajk proteinu - delu virusa koji se veže na ćelije domaćina.

Ova podvarijanta je zasad samo "blesak na radaru u Evropi" u smislu broja slučajeva, naveo je ECDC, iako je otkrivena u Danskoj, Francuskoj, Austriji, Holandiji, Nemačkoj, Italiji, Španiji, Švedskoj, Islandu, Belgiji, Češkoj, Portugaliji i Irskoj.

BIVALENTNA VAKCINA

U DOMOVIMA zdrvlja širom Srbije odnedavno je dostupna bivalentna vakcina protiv kovida. Reč je o cepivu proizvođača "Moderna", koje odgovara na dva prisutna tipa virusa korona - originalni vuhanski soj i omikron. Preporučuje se hroničnim bolesnicima, ljudima koji imaju više od 50 godina, svima koji su kovid preležali pre više od osam meseci bez obzira na to koje su vakcine pre primali. Vakcinu mogu da prime i ostali građani, pogotovo oni sa slabijim imunitetom. Uslov za sve je da su od prethodne vakcine prošla tri meseca.

Opasnost je u tome što se eksplozija slučajeva podudara s ionako teškom sezonom gripa i respiratornog sincicijskog virusa, što opterećuje bolnice. U Belgiji su vlasti za javno zdravstvo proglasile epidemiju gripa zbog porasta slučajeva, a vrhunac se očekuje za tri ili četiri nedelje.

Nova podvarijanta prouzrokovala je eksploziju slučajeva u SAD, ali ne znači da će se takav scenario dogoditi i u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

I SRPSKI DEČAK POGINUO U ZEMLJOTRESU: Mali Robin (8) stradao u majčinom zagrljaju