I BENIGNE CISTE MOGU DA BUDU OPASNE: Obično su bez simptoma, a posledice su zabrinjavajuće

I. KOVAČIĆ

15. 12. 2022. u 10:50

CISTE na jajnicima stvaraju se gotovo kod svih žena bez obzira na godine.

И БЕНИГНЕ ЦИСТЕ МОГУ ДА БУДУ ОПАСНЕ: Обично су без симптома, а последице су забрињавајуће

Foto Shutterstock

U najvećem broju slučajeva one su dobroćudne i spontano nestaju. Iako su benigne ipak mogu da uzrokuju i ozbiljne komplikacije i to je jedan od razloga zašto nekako ne bi trebalo preskakati redovne kontrolne ginekološke preglede. Lečenje najčešće podrazumeva primenu kontraceptiva ili hirurški zahvat.

U intervjuu za "Večernje novosti" asistent dr Radomir Aničić iz Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" kaže da se postojanje ciste može utvrditi samo na osnovu ultrazvučnog pregleda:

- Po potrebi mogu da se koriste i skener i magnetna rezonanca. Ovim imidžing metodama, osim postojanja ciste, utvrđuje se i njena veličina, kao i morfološke karakteristike.

* Na šta upućuje veličina i građa ciste?

- Ciste na jajnicima su tvorevine ispunjene tečnim sadržajem. Najčešće je reč o onim dobroćudnim, dok su zloćudne ređe, ali se ipak javljaju. Maligne ciste su u stvari znak karcinoma jajnika, koji pogađa 20 od 100.000 žena. Ove maligne ciste se od benignih razlikuju po morfologiji odnosno izgledu. Obično izgledaju kao ciste sa više delova, a malignitet se konačno dokazuje analizom uzoraka tkiva. U nekim slučajevima se radi pregled protoka krvi kroz cistu, pomoću kolor dopler ultrazvuka i određivanje tumor markera CA 125, CA 19-9, Roma index i HE 4.

* Na šta ukazuje veličina ciste?

- Ciste veće od šest centimetara obično je potrebno hirurški odstraniti zbog rizika od komplikacija. Takođe, hirurški je potrebno ukloniti i one maligne, kao i one koje su potencijalno zloćudene, koje izazivaju bol i druge simptome. Uklanjaju se najčešće laparoskopski. Klasična hirurgija se primenjuje u slučaju izrazito velikih cista, kao i kada se radi o onim zloćudnim.

Foto: Privatna arhiva

* Koji simptomi mogu da ukažu na cistu na jajniku?

- Ciste na jajnicima su najčešće bez simptoma. Otkrivaju se slučajno tokom ginekološkog ultrazvučnog pregleda. Međutim, neke ciste mogu da uzrokuju pojavu simptoma. Na primer, kada cista raste, ona može da pritiska okolne strukture u maloj karlici i da uzrokuje bol. Osim toga, cista može da dovede i do uvrtanja jajnika, ali i da pukne. Sve to se manifestuju određenim simptomima.

* Koji su to simptomi?

- To je najčešće bol u maloj karlici, bol tokom menstruacije, tokom polnog odnosa, zatim bol u donjem delu leđa, bolna peristaltika, odnosno pražnjenje, osećaj težine i punoće u abdomenu. Nije isključena ni pojava osteljivosti grudi, mučnine i povraćanja, kao i pojava nepravilnih i jakih krvarenja.

* Koliko može da bude bolno i komplikovano uvrtanje jajnika i pucanje ciste?

- Simptomi poput naglog, oštrog bola, kao ubod nožem, u stomaku i maloj karlici, praćen mučninom i povraćanjem može da bude posledica uvrtanja jajnika. On se zavrne oko svoje ose i pritiska krvne sudove. Uvrtanje jajnika može da ga ošteti i dovede do nekroze njegovog tkiva. Pucanje ciste je još jedna komplikacija koja može da ugrozi život. Na sreću, takve komplipkacije su retke. Da bi se sprečile važan je pravovremeni ginekološki pregled.

RAZLOZI ZA PRAĆENjE

* Zašto je potrebno da se ciste redovno prate, ako nije potrebna terapija?

- Male ciste koje su dobroćudnog izgleda obično ne zahtevaju lečenje, dovoljno je da se prate redovnim ultrazvučnim ginekološkim pregledima. To se radi da bi se utvrdilo dolazi li do njihovog rasta ili promena u strukturi. Većina malih cista nestane sponatno, a ako opet nastaju, ginekolog mora da propiše oralnu kontracepciju.

* Zašto nastaju ciste?

- Postoji nekoliko tipova dobroćudnih cisti. Generalno, dele se na funkcionalne i nefunkcionalne. Funkcionalne nastaju kao posledica narušene funkcije jajnika, najčešće tokom ovulacije. U funkcionalne ciste se svrstavaju folikularne, ciste "žutog tela" i hemoragične ciste.

* Po čemu se one razlikuju?

- Folikul je "vrećica" koja obavija jajnu ćeliju. Tokom ovulacije folikul puca i oslobađa jajnu ćeliju i otpušta je u jajovod. Ukoliko ne dođe do pucanja folikula on nastavlja da raste ispunjavajući se većom količinom tečnosti i onda nastaje cista. Ciste žutog tela nastaju nakon ovulacije, odnosno kada na mestu folikula nastane žuto telo koje ili atrofira u slučaju da ne dođe do trudnoće, ili nastavlja da raste u slučaju da dođe do trudnoće. Ako nakon pucanja folikula dođe do zatvaranja njegovog otvora, od žutog tela može nastati cista. U njoj se može nakupljati i krv i ako dođe do krvarenja usled pucanja folikula tada se naziva hemoragičnom cistom.

* Koje su nefunkcionalne ciste?

- To su dermoidna i endometriotična cista, kao i cistadenom. Dermoidna cista ili teratom je tumorska cista koja u svom sadržaju može da zadržava skoro sve struktre kože, ali i koštano, mišićno i hrskavičavo tkivo. Endometriozna cista nastaje usled nakupljanja sluzokože materice (endometrijuma) izvan materice. Ove ciste su uglavnom ispunjene krvlju i imaju mrko-smeđu boju, zbog čega se nazivaju i "čokoladnim" cistama. Cistadenom je dobroćudni tumor koji se razvija na spoljašnjoj strani jajnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna