TEŽE MRŠAVIMO ZBOG - MOZGA: Istraživanje pokazalo da moždane ćelije traže da jedemo mast i šećer

V. N.

15. 11. 2022. u 11:30

OD 1975. godine do danas u svetu se utrostručio broj gojaznih ljudi, a stručnjaci navode da gojaznost uopšte nije lako lečiti ograničenjem kalorija i vežbanjem.

ТЕЖЕ МРШАВИМО ЗБОГ - МОЗГА: Истраживање показало да мождане ћелије траже да једемо маст и шећер

Foto: Shutterstock

 Naime, naučnici su istraživali neuronsku aktivnost i otkrili moždane ćelije koje nas teraju da jedemo masti i šećer, odnosno masnu i slatku hranu.

Posmatrali su kakav efekat na potrošnju energije ima specifična grupa neurona u emocionalnom centru mozga - amigdali, a njihovi nalazi mogli bi da pruže osnovu za nove tretmane protiv gojaznosti.

Studija je objavljena u časopisu Nature Neuroscience. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, gojaznost se skoro utrostručila od 1975. godine.

U 2016. godini, 13 odsto odraslih širom sveta klasifikovano je kao gojazno. Neke zemlje imaju veću stopu gojaznosti, poput SAD, gde je 41,9 procenata 2020. bilo uvršteno u kategoriju gojaznih.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!