NEPLODNI ZBOG STEROIDA: Upozorenje stručnjaka - Preparati za "pumpanje" mišića izazivaju muški sterilitet, oporavak može da traje godinama

I. Kovačić

31. 10. 2022. u 10:50

KOD oko 40 odsto muškaraca koji imaju dijagnozu sterilitet, uzrok ovog stanja je nepoznat.

НЕПЛОДНИ ЗБОГ СТЕРОИДА: Упозорење стручњака - Препарати за пумпање мишића изазивају мушки стерилитет, опоравак може да траје годинама

Foto: Novosti

To praktično znači da oni ne mogu da dobiju ciljanu terapiju. Njima se za lečenje preporučuje usvajanje zdravih životnih navika. U intervjuu za "Novosti" doktor Uroš Bumbaširević, urolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da se ovaj pristup lečenju zasniva na empirijskoj terapiji:

- Ona prevashodno podrazumeva primenu lekova i preparata koji omogućavaju popravljanje parametara spermograma. Potom se preporučuje i primena vitamina, antioksidantnih preparata, amino-kiselina, kao i antibiotika, u slučaju sumnje na okultnu, neprepoznatu infekciju. Pacijentima se takođe savetuju adekvatna dijeta, vežbanje i prekid pušenja

* Koji su najčešći poznati uzroci neplodnosti?

- Među poznatim uzročnicima, najčešći su proširene vene skrotuma-varikocele, čak kod 25 odsto pacijenata. Zatim kod oko 15 procenata oboljenja koja uzrokuju opstrukciju transporta spermatozoida u reproduktivnom traktu. Endokrina oboljenja su uzrok steriliteta u oko 10 odsto slučajeva, a nespušteni testis u oko osam odsto slučajeva. Uzroci mogu da budu i tumori testisa, povrede, infekcije, različiti lekovi, sistemska i imunološka oboljenja.

* Da li i urinarne infekcije mogu da dovedu do infertiliteta?

- Urinarne infekcije svakako mogu da uzrokuju infertilitet, budući da mogu da dovedu do različitih anatomskih ili funkcionalnih poremećaja urogenitalnog trakta. Najčešće su to infekcije prostate, epididimisa (pasemenika), mokraćne cevi i testisa. Dominantni uzročnici ovih infekcija su bakterije, ali to mogu da budu i neki virusi.
DIJAGNOZA POSLE DVA SPERMOGRAMA

* Na osnovu kojih kriterijuma se postavlja dijagnoza muškog infertiliteta?

- Najčešće na osnovu kliničkog pregleda, podataka o prethodnim bolestima, povredama, operacijama, a pre svega na osnovu analize sperme. Spermogramom se određuju ukupan broj, koncentracija, pokretljivost i izgled spermatozoida, kao i drugi značajni parametri. Oligospermija predstavlja smanjenu koncentraciju spermatozoida, odnosno ispod 15 miliona po mililitru semene tečnosti. Dijagnoza se postavlja u slučaju dva uzastopna abnormalna nalaza spermograma, između kojih je prošlo dve do tri nedelje. U sklopu ispitivanja mogu se raditi dodatni testovi, poput ultrazvuka skrotuma, određivanja vrednosti hormona, genetski testovi ili specijalni testovi funkcije spermatozoida.

* Koje seksualno prenosive infekcije ostavljaju iste posledice?

- Seksualno prenosive bolesti su značajno češći uzročnik neplodnosti u ženskoj nego u muškoj populaciji. Međutim, nelečene seksualno prenosive bolesti, poput gonoreje, hlamidije, trihomonijaze ili mikoplazme, mogu uzrokovati infertilitet kod muškaraca, zbog čega zahtevaju pravovremeni tretman.

* Može li neplodnost da nastane kao posledica preteranog bavljenja sportom?

- Preterana fizička aktivnost može da uzrokuje poremećaj funkcije određenih endokrinih organa, poveća nivo oksidativnog stresa i bude okidač hroničnog zapaljenja. Zajedno, ovi faktori mogu da utiču na smanjeno stvaranje testosterona, što za posledicu može da ima i smanjeno stvaranje i funkciju spermatozoida. Na drugoj strani, umerena, redovna fizička aktivnost smanjuje nivo oksidativnog stresa i ima povoljan efekat na reproduktivni potencijal muškaraca.

* Kako na mušku plodnost utiču steroidi koje piju za masivnije mišiće?

- Anabolički steroidi su lekovi koji omogućavaju povećanje mišićne mase i smanjenje procenta telesne masti. Nažalost, ovi lekovi su postali popularni, kako kod profesionalnih sportista, tako i kod rekreativaca, pa ima i zloupotreba. Anabolički steroidi remete normalno funkcionisanje endokrinih organa u telu, imajući i negativan efekat na testise. Oni smanjuju broj i pokretljivost spermatozoida, kao i veličinu testisa. Stepen neželjenih efekata zavisi od tipa anaboličkog steroida, doze i dužine uzimanja.

* Jesu li ti efekti trajni?

- Muški infertilitet nastao na ovaj način je reverzibilan, odnosno po prestanku uzimanja ovih lekova najčešće dolazi do oporavka funkcije testisa. To se očekuje u periodu od nekoliko meseci, ali ako su anabolici uzimani u visokim dozama, za oporavak je potrebno nekoliko godina.

Foto: Novosti


* Koliko hronične bolesti utiču na mušku plodnost?
- Najčešća sistemska oboljenja koja mogu uzrokovati muški infertilitet su oboljenja jetre, poput ciroze, oboljenja endokrinih organa, kao što je i dijabetes, hronična bolest bubrega, kao i neke nasledne bolesti. Hronična upotreba alkohola i pušenje takođe imaju negativan efekat na stvaranje i funkciju spermatozoida.

* Kako se infertilitet leči kada je uzurok poznat?

- Kada se tokom dijagnostičke evaluacije otkrije uzročnik, lečenje je usmereno na njega. Dakle, to može da bude hirurška korekcija varikocele ili opstrukcije semevoda, antibiotska terapija infekcije, terapija erektilne disfunkcije ili prevremene ejakulacije, lečenje endokrinih poremećaja. U tačno određenim slučajevima koriste se i metode asistirane reprodukcije.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)