OTIČU VAM NOGE? Proverite bubrege i rad srca

I. K

24. 10. 2022. u 10:50

STRUČNjACI procenjuju da od 60 do 70 odsto svetske populacije pati od nekog problema koji se manifestuje teškim i bolnim nogama.

ОТИЧУ ВАМ НОГЕ? Проверите бубреге и рад срца

Foto: Shutterstock

Savremeni način života, dugotrajno stajanje, kao što je slučaj kod stomatologa, hirurga, konobara, višesatno sedenje - kancelarijski posao, nošenje visokih potpetica negativno utiču na cirkulaciju i na pojavu otoka. Međutim, ponekad je otok nogu znak narušenog zdravlja srca, krvotoka ili bubrega.

Profesor dr Siniša Pavlović, kardiolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da kada je otok nogu obostrano simetričan ukazuje na poremećaj srčane ili bubrežne funkcije.

- Ukoliko je jednostran, ukazuje na poremećaj venske cirkulacije, a retko može da bude i limfatičnog porekla - objašnjava prof. Pavlović.

Da bi se utvrdio uzrok pojave otečenih i bolnih nogu neophodan je odlazak lekaru.

- Prvi načini procene i razlikovanja bubrežnih od srčanih otoka su laboratorijski pregled i ehokardiografski pregled - kaže profesor Pavlović. - Pri tome, veoma je važno da lekar tumači dobijene rezultate i proceni koji je od ovih poremećaja funkcije organa i sistema dominantan.

Foto: Shutterstock

Naš sagovornik napominje da postoji i mala mogućnost da je otok skočnih zglobova nusefekat primene lekova kao što je amlodipin, ali čak i u tom slučaju trebalo bi da se isključi mogućnost da je reč o bubrežnoj ii srčanoj slabosti.

Otečena stopala odnosno skočni zglobovi čest su simptom popuštanja srca. Ovo stanje podrazumeva da srce nije sposobno da potiskuje krv kroz telo i omogući rad drugih organa. Organizam ne može da se oslobodi produkata metabolizma, što dovodi do nagomilavanja tečnosti u plućima i drugim delovima tela.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna