PAZITE SE, U PORASTU BROJ OBOLELIH: Zbog stomačnog virusa može i da se kolabira

I. K.

23. 10. 2022. u 18:33

STOMAČNI virusi, koji su sada u punom zamahu, mogu da izazovu tako dramatičnu kliničku sliku, da oboleli čak i kolabira, i uplaši se da se iza tako teškog stanja krije mnogo ozbiljnija dijagnoza nego što je virusna infekcija.

ПАЗИТЕ СЕ, У ПОРАСТУ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ: Због стомачног вируса може и да се колабира

Foto: Shutterstock

Uz dijareju, ovo stanje često prati konfuznost, otežano disanje, mučnina, a moguć je i gubitak svesti. Prema rečima dr Branka Jokovića, specijaliste opšte medicine Doma zdravlja Zvezdara, od 40 pacijenata koje ovih dana pregleda u smeni, njih bar troje ima problem koji je uzrokovan nekim od stomačnih virusa.

- Broj onih koje muči povraćanje, dijareja i bolovi u stomaku, značajno je veći od navedenog, ali ga je nemoguće precizno utvrditi, jer masa ovih pacijenata ima i temperaturu, pa se po aktuelnim pravilima, prvo upućuju u kovid--ambulantu, a ne svom lekaru - kaže dr Joković.

Naš sagovornik kaže da kada je dijareja virusnog porekla prvo dominira mučnina, zatim lako povišena telesna temperatura, malaksalost i na kraju više od pet-šest tečnih stolica. U stolici, napominje, ne bi trebalo da bude krvi.

Stomačnu virozu najteže podnose stare i iznemogle osobe i deca predškolskog uzrasta.

Asistent dr Vladimir Milivojević, gastroenterohepatolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da do težih posledica stomačnog virusa dolazi usled dehidratacije:

POLARIZACIJA

STUDIJE pokazuju da postoji polarizacija između razvijenih i nerazvijenih kada je reč o uzročnicima akutnog gastroenteritisa. U razvijenim zemljama najčešći uzročnici su rotavirusi, norovirusi, koksaki virusi, adenovirusi, astrovirusi, citomegalovirusi, virus HIV, različite grupe virusa korona. U zemljama u razvoju i u nerazvijenim zemljama dominiraju bakterijski uzročnici i parazitoze.

- Ako pacijent ima veoma izražen broj stolica na sat ili propratno postoji povraćanje, trebalo bi da zna da može da kolabira. Posebno su u riziku kardiovaskularni bolesnici sa srčanom slabošću, hronični bubrežni bolesnici, bolesnici na hemodijalizi, osobe sa cirozom jetre, kao i drugi hronično oboleli, a naročito oni kojima je savetovan restriktivan unos tečnosti u sklopu lečenja osnovne bolesti ili su hemodinamski ugroženi u sklopu osnovne bolesti.

Dok se pate sa dijarejom, mnogi u ovom stanju ne razmišljaju o tome kakve ona posledice može da ima, pa ne nadoknađuju tečnost i elektrolite koji se u tom stanju gube, što onda može da dovede do kolapsa. Lekari kažu da su nadoknada tečnosti i elektrolita, uzimanje probiotika i prebiotika, mirovanje i adekvatna dijeta, lek za svaku, pa i ovu tešku stomačnu virozu.

- Ako temperatura traje danima, a uz to je prisutna i krv u stolici trebalo bi da se urade analize koje podrazumevaju krvnu sliku, određivanje CRP, sedimentacije, fibrinogena, kao i mikrobiološke analize stolice što može da otkrije specifične uzročnike i shodno tome uputi na drugačiji i ciljaniji terapijski tretman - navodi dr Milivojević.

Foto: Free Images Pixabay

U slučaju stomačne viroze važi pravilo da je, ako tegobe ne prođu za tri dana, neophodna pomoć lekara. Jer, do infekcije gastrointestinalnog trakta mogu, osim virusa, da dovedu i brojni drugi mikroorganizmi. U slučaju kada je uzročnik proliva bakterija - klinička slika je teža.

Bakterijska stomačna infekcija je po pravilu praćena jezom, drhtavicom, povećanom temperaturom, a u zavisnosto od vrste bakterije može da se javi i krv u stolici, bolni nagon za pražnjenje sa osećajem nedovoljnog pražnjenja creva ili zelenožutim stolicama. Bakterijski prolivi se obično javljaju posle nekih proslava i u manjim epidemijama, najčešće traju sedam dana i neretko je potrebno bolničko lečenje.

BONUS VIDEO -  SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje