MOGUĆE JE SPREČITI GUBITAK KOSE? Protein u folikulu dlake može ponovo da stimuliše rast

V. N.

01. 08. 2022. u 19:50

ISTRAŽIVAČI sa Univerziteta Kalifornija Riversajd identifikovali su vrstu proteina koji može kontrolisati folikule dlake prilikom njihovog procesa odumiranja, a čijom primenom bi se mogao stimulisati ponovni rast kose, preneli su američki mediji.

МОГУЋЕ ЈЕ СПРЕЧИТИ ГУБИТАК КОСЕ? Протеин у фоликулу длаке може поново да стимулише раст

Foto Shutterstock

Protein, poznat kao TGF-beta, reguliše potpuni preobražaj ćelije, tako što utiče na podelu, rast i odumiranje celije. Protein TGF-beta ima dve suprotne uloge. Pomaže da se aktiviraju neke ćelije folikula dlake da bi proizvele novi život, a kasnije, pomaže u procesu apoptoze, procesu ćelijske smrti, objasnio je koautor studije Kiksuan Vang.

Prateći čitav proces, tim je otkrio da se sa prvom količinom TGF-beta aktivira podela ćelija, čime dolazi do stimulišućeg rasta folikula.

Ukoliko količina proteina bude veća to dovodi ćelije do stadijuma apoteze, što dovodi do gubitka folikule dlake, a kao rezultat nastaje ćelavost.

Foto: Free Images Pixabay

Profesor Vang ističe da čak i prilikom "ubijanja" folikule dlake ne dolazi do ubijanja matičnih ćelija. Kada preživele matične ćelije dobiju signal da se regenerišu, one se dele, prave novu ćeliju i razvijaju se u novi folikul. Naš rad bi potencijalno mogao da ponudi nešto što će da pomogne ljudima koji pate od raznih problema, rekao je Vang.

Dalja istraživanja o tome kako tačno TGF-beta aktivira deobu ćelija i kako komunicira sa srodnim genima, mogla bi jednog dana otvoriti nove tretmane za ćelavost, alopeciju ili druge vrste gubitka kose.

BONUS VIDEO - Trik pranja kose sa micelarnom vodom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)