LEĐA NE BOLE UVEK ZBOG KIČME: I lekari mogu da pogreše u postavljanju dijagnoze i lečenju

I. Kovačić

09. 07. 2022. u 12:00

BOL u leđima je jedna od najčešćih tegoba u opštoj populaciji, ali i pored armije pacijenata sa ovim simptomom, dešavaju se greške u lečenju i dijagnozi.

ЛЕЂА НЕ БОЛЕ УВЕК ЗБОГ КИЧМЕ: И лекари могу да погреше у постављању дијагнозе и лечењу

Foto: Free Images Pixabay

Tako se događa da se pacijenti zbog bola u donjem delu leđa leče od diskus hernije, a da je bol zapravo izazvan artrozom kuka ili upalom tetiva u karličnom delu.

U takvim slučajevima se i ne može očekivati efekat terapije, jer uspešno lečenje bola u donjem delu leđa zavisi od postavljanja tačne dijagnoze, kaže u intervjuu za "Novosti" dr Olivera Ilić Stojanović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i reumatolog Instituta za rehabilitaciju u Beogradu, i viši naučni saradnik Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

- Za krajnji efekat lečenja je najvažnija klinička slika i dobro uzeta anamneza, za šta su neophodni veliko znanje, detaljan pregled i kliničko iskustvo lekara. Nažalost, sve češće pacijente zbog bola u leđima, najpre šalju na magnetnu rezonancu ili elektroneuromiografiju ekstremiteta, pa im potom propisuju terapiju na osnovu ovih rezultata. Ovakav pristup je apsolutno pogrešan, jer aktuelne tegobe i klinički nalaz često nisu u korelaciji sa promenama koje se na ovaj način dijagnostikuju.

Zbog čega sve leđa mogu da bole, a da uzrok nije u kičmenom stubu?

- Na primer, maligna oboljenjap materice, debelog creva, prostate kao i zapaljenjska oboljenja u trbuhu i maloj karlici mogu da se manifestuju bolom u donjem delu leđa. U ovim slučajevima ni na rendgenskom snimku, ni na magnetnoj rezonanci kičmenog stuba neće se videti pravi uzrok bola, a nalaz diskus hernija, često i višestrukih, u različitim nivoima kičmenog stuba će da odvede lečenje u pogrešnom pravcu. Tako ćemo izgubiti dragoceno vreme za dijagnostiku pravog uzroka bola.

Foto: D. Milovanović

 

Koliko su pacijenti na gubitku zbog pogrešne dijagnoze?

- Dešava se da pacijenti nisu valjano pregledani, pa samim tim i lečeni, a upute se ortopedu ili neurohirurgu koji na osnovu navedenih dijagnostičkih ispitivanja preporuče operativno lečenje. Tako se izgube meseci dragocenog vremena, kada je drugi uzrok bolesti u pitanju ili nepravilno selektuju pacijenti koji nisu za operativno lečenje.

Da li pacijenti često dolaze u zapuštenom zdravstvenom stanju?

- Stičem utisak da je poslednjih desetak godina to sve češće. Ne zato što smo nazadovali u znanju, već zato što se javnosti plasiraju informacije o brojnim načinima lečenja koji često obećavaju nemoguće. To je neminovnost današnjeg marketinškog doba.

Kada bi pacijente trebalo uputiti na magnetnu rezonancu i elektroneuromiografiju?

- Pacijente bi trebalo upućivati na magnetnu rezonancu i elektroneuromiografiju onda kada odgovor na propisanu terapiju nije u skladu sa očekivanim, kada želimo da isključimo druge uzroke ili potvrdimo stepen oštećenja nekog nerva zbog procene radne sposobnosti ili telesnog oštećenja, kao i da otklonimo odnosno potvrdimo mogućnost udruženih povreda nerva.

Foto: Free Images Pixabay

Kada leđa zabole, i laici i stručnjaci tvrde da bi trebalo da se vežba.

- To su najčešće dileme kako pacijenata, tako i lekara različitih specijalnosti, ali i fitnes instruktora. Međutim, odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan, jer neki pacijenti mogu i treba da vežbaju, a kod drugih bi vežbanje bilo kontraproduktivno. Činjenica je da je bol u donjem delu leđa najčešće posledica poremećene statike kičmenog stuba i slabosti mišića koji drže leđa. Tada se vežbe mogu raditi u svim fazama bola sa modifikacijom tipa vežbi.

U kojim slučajevima ne bi trebalo da se vežba i koje su druge terapijske mogućnosti?

- Kod svih pacijenata koji imaju problem sa bolom usled akutnog oštećenja pritiska nervnih korenova ili boluju od osteoporoze treba isključiti vežbe sa savijanjem kičmenog stuba unapred. Terapija bola u leđima po pravilu podrazumeva primenu lekova, procedura fizikalne medicine, zaštitnih položaja, ali i statičkih vežbi. Sve ovo se može savetovati u prvim danima simptoma, posebno kada je u pitanju sindrom faseta, bol ligamentarno mišićne geneze ili degenerativne prirode bez aktuelne kompresije korena nerva.

Doktor Olivera Ilić Stojanović, Foto: D. Milovanović

Kada se razmišlja o operaciji?

- Operativno lečenje je poslednji korak, kada su iscrpljene sve mogućnosti komleksne medikamentozne i fizikalne terapije. Dakle, suština je da se pravilno odaberu pacijenti koji su za "nož", i da se odredi najbolje vreme da se intervencija uradi.

Činjenica je da operacija može da pomogne i da trajno liši pacijenta uzroka bola.

Najvažnije je adekvatno i rano započinjanje lečenja pacijenta prema aktuelnoj kliničkoj slici, a imajući u vidu druga oboljenja i faktore rizika koje pacijent im. U terapiji svakog oboljenja ključan je izbor doktora koji vas pregleda i propisuje način lečenja.

BEZ ŽURBE

KOJA je najčešća i najveća greška kada je o bolu u leđima reč?

- Forsirati što pre obezboljavanje pacijenata, ne znajući šta je pravi uzrok bola. Jer, bol je zaštita i postavlja granicu do koje pacijent može da pravi odgovarajuće pokrete. Ako pacijenta bez tačne dijagnoze obezbolite, samo se maskira uzrok poremećaja i gubi dragoceno vreme.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)