RANO OTKRIĆE, VEĆA ŠANSA ZA DUŽI ŽIVOT: Karcinom usne duplje otkriva se pregledom kod zubara, a evo koji su sipmtomi

V. N.

21. 05. 2022. u 22:00

KARCINOM usta može da se javi u bilo kom delu usne duplje, na jeziku, desnima, usnama, unutar vilice, na krajnicima ili pljuvačnim žlezdama.

РАНО ОТКРИЋЕ, ВЕЋА ШАНСА ЗА ДУЖИ ЖИВОТ: Карцином  усне дупље открива се прегледом код зубара, а ево који су сипмтоми

Ilustracija Foto: Free Images Pixabay

U ranoj fazi bolesti obično nema jasnih simptoma, a stručnjaci ističu da se redovnim odlaskom kod zubara može otkriti bolest na početku. Simptomi koji ukazuju na karcinom usne duplje su: fleke u ustima ili na jeziku (bele ili crvene) čir ili rane u ustima, otok koji ne prestaje nakon tri nedelje, izrasline i zadebljanja u ustima, bol tokom gutanja, ispadanje zuba bez jasnog uzroka, bol u vilici, rane na krajnicima, osećaj da imate nešto u grlu, mutiranje glasa i bol u vratu i uvetu. 

Najviše su od ove bolesti ugroženi pušači i osobe koje ćesto piju alkohol, pa imaju veći rizik za čak 30 odsto u odnosu na osobe koje izbegavaju ove loše navike. Takođe, karcinom usta uzrokuje i česta izloženost štetnim UV zracima (sunce, solarijum), preterano konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina, gastroezofagealna refluksna bolest ( vraćanje sadržaja iz želuca), humani papiloma virus i izloženost radioterapiji.

Prema rečima dr Svetlane Valjarević, ORL specijaliste, prognoze za izlečenje prvenstveno zavise od stepena proširenosti bolesti.

Foto: Arhiva Novosti

- Po literaturnim podacima, ukupno petogodišnje preživljavanje kod pacijenata sa karcinomom usne duplje je od 60 do 70 odsto. Ukoliko je karcinom dijagnostikovan u ranoj fazi, hirurško uklanjanje tumora dovešće do potpunog izlečenja kod 90 procenata pacijenata - kaže dr Valjarević. - Ukoliko se tumor proširio na okolna tkiva, mišiće, nerve, kost, limfne čvorove ili dao udaljene metastaze, u lečenje mora biti uključen i onkolog koji će ordinirati radio ili hemioterapiju.

Kod pacijenata sa udaljenim metastazama, petogodišnje preživljavanje je samo 20 do 25 odsto.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)