ZA LEKOVE DOBRA SAMO VODA: Pazite šta pijete uz terapiju, moguća reakcija ili manja efikasnost medikamenta

V. N.

21. 05. 2022. u 14:50

PRE nego što popijete lek sa bilo čim što nije obična voda trebalo bi da budete svesni da neka uobičajena pića, od voćnih sokova do kafe, mogu da smanje efikasnost određenih medikamenata, ali i da u interakciji izazovu ozbiljne zdravstvene tegobe.

ЗА ЛЕКОВЕ ДОБРА САМО ВОДА: Пазите шта пијете уз терапију, могућа реакција или мања ефикасност медикамента

Foto Shutterstock

Nova studija objavljena u Saudi Pharmaceutical Journal posmatrala je efekte uzimanja niza lekova protiv bolova i tableta protiv alergija uz popularna pića. Zaključak je jasan: "Testirani napici ne smeju da se koriste kao zamena za vodu prilikom uzimanja lekova."

Neka od saznanja do kojih su naučnici došli pomoći će vam, možda, da ubuduće budete oprezniji pri uzimanju lekova.

Kafa

Odranije je poznato da kafa, i kofein u njoj, potencijalno mogu da prouzrokuju probleme sa lekovima. Stručnjaci su sad uzeli dve šoljice kafe - jedna je bila zagrejana na 41 stepen Celzijusa, druga na 100, i potvrdili da lek nikako ne bi trebalo "zalivati" crnim napitkom. Naime, topli napici poput kafe, mogu da utiču na vreme razgradnje, što znači da možda nećete dobiti pravu količinu leka koja vam je potrebna.

Sok od pomorandže

Studija je pokazala da sok od pomorandže može da ima efekat na otpuštanje leka. Zbog toga je najbolje lek popiti uz čašu vode, a vitamin C u obliku soka od pomorandže u neko drugo vreme.

Foto Shutterstock

Gazirana pića

Utvrđeno je da planetarno popularno gazirano piće utiče na vreme razgradnje većine testiranih lekova. Jedini lek na koji ovo piće nije uticalo bio je onaj za lečenje simptoma alergije, rekli su stručnjaci.

Energetska pića

Naučnici su otkrili da energetska pića ubrzavaju vreme razgradnje leka i njihov ulazak u organizam, što znači da možete dobiti jaču dozu leka a kraću vremensku pokrivenost terapijom.

Sok od grejpfruta

Sok od grejpfruta negativno reaguje sa više od 50 lekova, uključujući statine. Pošto efekti soka od citrusa traju više od 24 sata, jednostavno uzimanje lekova u drugo vreme neće rešiti problem.

Sok od nara

Enzim koji se nalazi u soku od nara može da napravi lošu interakciju sa lekovima protiv povišenog krvnog pritiska.

Foto shutterstock

Mlečni napici

Mleko, sojino mleko, smutiji takođe mogu da utiču na dejstvo leka. Kalcijum koji sadrže ovi proizvodi tako može da utiče na efikasnost lekova za štitnu žlezdu. Sačekajte najmanje četiri sata nakon doziranja da biste popili bilo koja pića bogata kalcijumom.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)