ŽENE U VEĆEM RIZIKU OD PUCANJA TRBUŠNE AORTE: Lepši pol bi trebalo da obrati pažnju na ove simtome

V. N.

20. 05. 2022. u 09:50

ABDOMINALNA (trbušna) aorta je glavni krvni sud u stomačnoj duplji.

ЖЕНЕ У ВЕЋЕМ РИЗИКУ ОД ПУЦАЊА ТРБУШНЕ АОРТЕ: Лепши пол би требало да обрати пажњу на ове симтоме

Foto: A. Stanković

Nastavlja se na grudnu aortu, glavni krvni sud u grudnom koša. Abdominalna aorta je sklona širenju u svom završnom delu kada od normalnog prečnika (do dva centimetra) može da se proširi na više od šest centimetara. Ovo proširenje aorte u trbušnom delu naziva se aneurizma trbušne aorte.

Aneurizma trbušne aorte je postepeni proces za koji je potrebno nekad i više desetina godina. Postepenim slabljenjem zida aorte dolazi do njegovog popuštanja i samim tim širenja. Jednom kada proces započne on postepeno napreduje i aneurizma postepeno raste.

Prema rečima dr Dragice Stepić, vaskularnog hirurga, faktori koji ukazuju na veći rizik od rupture aneurizme aorte su i ženski pol, istovremena hronična opstruktivna bolest pluća, pušenje, hipertenzija, naročito ako je slabo kontrolisana. Zatim su tu i primena steroida ili imunosupresiva u lečenju neke druge bolesti i prisustvo kalcifikacija u zidu aorte, prisustvo parijetalnog tromba u lumenu aorte...

Foto Arhiva

- Pored apsolutne vrednosti dijametra aneurizme, dakle više od pet santimetara kod žena, odnosno više od pet i po kod muškaraca, znak koji ukazuje na povećanu opasnost od rupture je brzina rasta aneurizme veća od pet milimetara za šest meseci, što samo podcrtava značaj redovnih ultrazvučnih kontrolnih pregleda - objašnjava dr Stepić. - Na tim pregledima pored brzine rasta aneurizme pratimo i izgled zida aorte, tragajući za slabim mestima, promenama u debljini i izgledu prizidnog tromba, izgled tkiva u neposrednoj okolini aorte...

Bol koji prouzrokuje pucanje aneurizme aorte je izuzetno jak bol, neuporedivo jači od svih bolova koje doživljavamo u životu. Može se porediti sa porođajnim bolovima ili drugim najjačim bolovima. Ipak pored samog momenta pucanj, osobe koje imaju aneurizmu mogu imati bolove u leđima ili stomaku i samu vezu tog bola sa aneurizmom mogu da procene samo doktori koji se bave ovom problematikom.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!