DOBILI STE ŠEĆERNU BOLEST ZBOG KORONE: Ohrabrujuće istraživanje - Dijabetes usled kovida 19 nije trajan

V. N.

14. 03. 2022. u 19:50

NAJNOVIJA saznanja pokazuju da bi dijabetes koji razviju pacijenti sa teškim oblikom bolesti kovid 19 tokom hospitalizacije mogao da bude samo privremen, a nivo šećera u njihovoj krvi mogao bi da se po ozdravljenju vrati u normalu, objavljeno je u časopisu Journal of Diabetes and Its Complications.

ДОБИЛИ СТЕ ШЕЋЕРНУ БОЛЕСТ ЗБОГ КОРОНЕ: Охрабрујуће истраживање - Дијабетес услед ковида 19 није трајан

Foto Shutterstock

Naučnici su sproveli istraživanje na 594 pacijenta koji su pokazivali znakove dijabetesa nakon što su hospitalizovani zbog kovida, od koji 78 ispitanika ranije nije imalo dijagnozu dijabetesa.

Kod mnogih pacijenata kojima je dijabetes dijagnostikovan tokom hospitalizacije uočeni su blaži problemi sa nivoom šećera u krvi, ali teži oblik kovida, u poređenju s pacijentima koji su ranije bolovali od dijabetesa.

Naučnici su objavili da se u 40 odsto pacijenata kojima je dijabetes dijagnostikovan tokom hospitalizacije godinu dana kasnije nivo šećera u krvi spustio ispod granice za dijagnozu.

Ovi rezultati ukazuju na to da bi novodijagnostikovani dijabetes mogao da bude prolazno stanje povezano sa akutnim stresom prouzrokovanim zarazom virusom korona, izjavila je dr Sara Kromer iz opšte bolnice Masačusets u Bostonu. Ona je rekla i da rezultati istraživanja ukazuju na to da pojava manjka insulina, ako do nje uopšte dođe, nije trajna i da su ovim pacijentima insulin i drugi lekovi potrebni samo kraće vreme, zbog čega je izuzetno važno da lekari pomno prate tok bolesti kako bi ustanovili da li će im se stanje poboljšati i u kom trenutku.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri