KOSA OPADA POSLE PRELEŽANE KORONE? Za oporavak potrebni meseci, lekari prepisuju i terapiju

V. N.

14. 02. 2022. u 18:30

TRI do četiri meseca nakon preležanog kovida mnoge bukvalno šokira izraženo opadanje kose. Za lekare, pogotovo one koji su uključeni u zbrinjavanje postkovid sindroma to nije iznenađenje, jer je tokom pandemije uočeno da infekcija korona virusom, uz sve druge prateće manifestacije, izaziva i opadanje kose i to čak 150 do 700 vlasi dnevno.

КОСА ОПАДА ПОСЛЕ ПРЕЛЕЖАНЕ КОРОНЕ? За опоравак потребни месеци, лекари преписују и терапију

Foto Shutterstock

U odnosu na ubičajeni gubitak vlasi to je i do sedam puta više. Sam proces pojačanog opadanja kose kao posledica kovida 19 može da traje dva do tri meseca, tokom kojih može da se izgubi i do 50 odsto vlasi. Dermatolozi, ipak, za pacijente koji se suočavaju sa ovim problemom imaju umirujuću poruku - to je privremena pojava, i neće dovesti do trajnog proređivanja kose. I bez ikakve terapije, kosa se postepeno oporavlja.

Dermatolog Lana Ćirković iz Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, kaže da nije neobično da kosa opada nakon infekcije, kao i drugih stresnih događaja kao što su operativno lečenje, porođaj:

- I posle preležanog kovida gubitak kose je reverzibilan, i najčešće nije potrebno lečenje. Kosa se potpuno oporavi nakon pola godine do devet meseci. Kao pomoć najčešće se propisuju suplementi koji podstiču rast kose. Ali, ako je opadanje uporno i obimno savetuje se i upotreba lekova ili primena mikronidling procedura.

Naša sagovornica kaže da postoje lokalni i sistemski lekovi protiv opadanja kose:

Foto: Depositphotos

- Uglavnom se primenjuje lokalna terapija u vidu preparta koji sadrže minoksidil, dok se od oralne terapije primenjuje finasterid. Kod upornijih oblika terapija se kombinuje.

Naša sagovornica napominje da je pre primene lekova obavezna konsultacija sa lekarom, koji može da preporuči i određene suplemente koji mogu povoljno da deluju na rast kose.

- Postoje gotovi preparati koji su namenjani poboljšavanju rasta kose i noktiju, ali bi trebalo individualno da se prilagode u odnosu na zdravstveno stanje pacijenta - kaže dr Ćirković.

BONUS VIDEO -  UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a