JELOVNIK ZA BOLJU PROBAVU: Evo koje namirnice se preporučuju za pozitivan učinak

V. N.

25. 12. 2021. u 17:26

MODERAN tempo života i ishrane doveli su do toga da zatvor bude jedan od najčešćih probavnih problema. Nedostatak fizičke aktivnosti, izloženost stresu i upotreba određenih lekova znatno doprinose problemu neredovnog pražnjenja creva. Istraživanja pokazuju da je glavni razlog ono što jedemo, odnosno ne jedemo.

ЈЕЛОВНИК ЗА БОЉУ ПРОБАВУ: Ево које намирнице се препоручују за позитиван учинак

FOTO: Printskrin

Naime, za redovnu stolicu svakodnevno je ishranom potrebno uneti barem 25 g vlakana, a studije pokazuju da tipična ishrana osigurava samo oko 15 grama.

Zato bi trebalo jesti više namirnica koje poboljšavaju probavu i uz koju ćete imati stolicu bar dva do tri puta nedeljno.

Suve šljive imaju reputaciju laksativa i to sasvim opravdano. Da bi se postigao blagotvoran učinak potrebno je svakodnevno pojesti 100 g.

Preporučuje se, takođe, i jedna kašičica semenki lana dnevno. Dodajte ih ovsenoj kaši, testenini ili salati.

Ovsena kaša je takođe na listi namirnica koje prijaju stomaku. Pola šolje ovsenih pahuljica ima oko četiri grama vlakana.

Iako se na kokice gleda kao na hranu za zabavu, njima u stvari možete da povećate unos vlakana. Da biste osetili maksimalnu korist kokice pecite na što manje ulja i pazite koliko soli dodajete.

Među brojnim pozitivnim učincima jogurta i njegovih dobrih bakterija na ljudsko zdravlje, istraživanja ističu povoljan učinak i u terapiji loše probave.

Kada birate vodu, izaberite onu gaziranu, jer mehurići mogu da olakšaju simptome loše probave, čak i zatvora.

Ponedeljak

Doručak: ovsena kaša sa jogurtom, orasima i bademima

Ručak: testenine sa pečurkama i prazilukom i lanenim semenom
Večera: hleb, ajvar i sir

Utorak

Doručak: bareno jaje, hleb i kupus salata

Ručak: podvarak sa suvim šljivama i orasima
Večera: teleće šnicle sa barenim povrćem

Sreda

Doručak: palenta sa jogurtom

Ručak: salata od crvenog pasulja, tunjevine, barenog krompira i šargarepe, začinjena crnim lukom, uljem i sokom od limuna
Večera: pastrmka na žaru i salata od rotkve sa prazilukom

Četvrtak

Doručak: palačinke od heljde sa kajmakom

Ručak: krem-čorba od karfiola, belo pileće meso na žaru i zelena salata
Večera: prepečen hleb sa humusom i bareno jaje

Petak

Doručak: ovsena kaša sa jogurtom i suvim šljivama

Ručak: sladak kupus sa mesom
Večera: integralni hleb, masline, sir i pršuta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024