KOJE VREDNOSTI D-DIMERA SU NORMALNE? Računa se na sledeći način - godine starosti puta pet

V. N.

23. 12. 2021. u 09:43

D-DIMER se u laboratorijama određuje tek od pre tri decenije. Na tržištu je danas dostupno oko 30 komercijalnih testova. Doktorka Dragica Stepić, specijalista opšte i vaskularne hirurgije, objašnjava koje vrednosti D-dimera se smatraju normalnim.

КОЈЕ ВРЕДНОСТИ Д-ДИМЕРА СУ НОРМАЛНЕ? Рачуна се на следећи начин - године старости пута пет

Foto: Z. Rašić

 - Kako različite laboratorije koriste različite testove, jasno je zašto se granične vrednosti razlikuju. Međutim, ono što je najbitnije da se kaže je da su normalne vrednosti D-dimera dosta individualne i zavise od životne dobi i pridruženih bolesti, ističe doktorka Stepić.

 - Sa starenjem se vrednost D-dimera povećava, pa tako za osobe starije od 50 godina uvek treba korigovati graničnu vrednost na sledeći način: godine starosti puta pet, kada je granična vrednost 220 ili 250 ng/mL ili godine starosti puta 10 kada je granična vrednost 500 ng/mL. Znači, kada neko sa 85 godina ima D-dimer 800 ng/mL, a granična vrednost laboratorije je 500 ng/mL, to nije loš rezultat, već je u granicama normalnog nalaza. I u trudnoći se vrednost D- dimera povećava iako nije odraz nikakvog patološkog dešavanja, dodaje ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)