DUNJE DA SE LAKŠE DIŠE: Lekovita moć ovog voća sprečava infekcije i ojačava bronhije

V. N.

15. 11. 2021. u 11:45

PLOD dunje se sa razlogom skuplja u ovo doba godine.

ДУЊЕ  ДА СЕ ЛАКШЕ ДИШЕ: Лековита моћ овог воћа спречава инфекције и ојачава бронхије

Foto Shutterstock

Jer, bilo da su pečene ili kuvane, one imaju moć da umire kašalj, ojačaju upaljene bronhije i smire napade astme. Osim toga, dunje prijaju i upaljenom grlu i krajnicima.

Lekovita moć dunja je i u činjenici da sprečava infekcije, što znači da ukoliko se bar jednom nedeljno nađe na trpezi može da vas odbrani od gripa i korone.

Zahvaljujući obilju pektina ovo voće povoljno deluje i na rad creva, krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

Dunja se preporučuje i anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Dunja se upotrebljava i za ublažavanje obilnih menstruacija. Čaj od dunjinih semenki leči nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok čaj od listova dunje je odličan prirodan lek za zaustavljanje proliva.

Čaj od ploda

Ovaj čaj blagotvorno deluje na disajne tegobe, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa.

Priprema: operite, očistite i presecite plod dunje na četiri dela. Odstranite semenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati deo isecite na listiće i odmah ih stavite u litar vode, da ne bi promenili boju. Lagano kuvajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procedite i pijte u gutljajima tokom celog dana.

Sirup za bronhitis

Narodni lek protiv kašlja i upala disajnih organa možete napraviti vrlo jednostavno i od samo nekoliko semenki dunje.

Priprema: izdrobite pet semenki dunje i prelijte sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svežeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan pre jela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje