MINI-PUMPA SRCU KUPUJE VREME: Ovakav novitet prvi put u Srbiji

V. N.

02. 11. 2021. u 11:11

U INSTITUTU za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" prvi put u Srbiji ugrađena je IMPELLA mini-pumpa, koja omogućava bezbednije izvođenje interventnih procedura i operacija, posebno kod pacijenata sa znacima srčanog popuštanja.

МИНИ-ПУМПА СРЦУ КУПУЈЕ ВРЕМЕ: Овакав новитет први пут у Србији

Foto Privatna arhiva

- Svaka intervencija kada srce jednostavno ne funkcioniše, podrazumeva visoku smrtnost pacijenata, a primena mini IMPELLA pumpe omogućava da srce sa smanjenom funkcijom leve srčane komore nakon akutnog srčanog udara, nakon kardiotomije, kod sindroma loše kontraktilne sposobnosti srčanog mišića, preživi, pregura tih nekoliko sati, ili nekoliko dana dok se ne izvede odgovarajuća intervencija koja ga spasava - kaže Dr Dejan Kojić, pomoćnik direktora, zadužen za primenu novih tehnologija u Institutu "Dedinje".

Implantaciju IMPELLA mini-pumpe, koja se u svetu plasira od 2019. godine, izveo je tim stručnjaka "Dedinja" koji je predvodio. Intervencija je urađena pod nadzorom uglednog profesora sa praškog Čarls univerziteta, dr Jana Belohlaveka, koji je do sada izveo oko 80 ovakvih procedura.

- Pedesetogodišnjem pacijentu, po prvi put u Srbiji, ugradili smo stent u glavno stablo - rekao je dr Saša Hinić. Toj kompleksnoj potkožnoj koronarnoj intervenciji, primenili smo IMPELLA mini-srčanu pumpu, čiji je osnovni zadatak da omogući nesmetan rad na krvnim sudovima srca, odnosno lečenje koronarne bolesti interventnom metodom, a da u isto vreme smanjimo mogućnost smrtnog ishoda, koji je kod tako teških pacijenata sa lošom srčanom snagom moguć.

Profesor dr Petar Otašević, upravnik Klinike za kardiologiju, zadovoljan je motivisanošću ove kuće da u stopu prati najnovije svetske trendove u medicini, naročito one koji najrizičnijim pacijentima pomažu da prežive.

- Novina je da ovu, do sada najmanju pumpu, mogu da ugrade i kardiolozi, bez pomoći hirurgije, jer je ona dovoljno mala da se može plasirati preko preponske arterije i ne zahteva neke ekstenzivnije hirurške metode, što, samim tim, smanjuje rizik i povećava mogućnost preživljavanja tih bolesnika - rekao je profesor Otašević.

Kako objašnjavaju stručnjaci iz "Dedinja" primena IMPELLA pumpe moguća je i kod bolesnika sa akutnim infarktom miokarda koji imaju nizak pritisak, čija se srčana funcija "sroza na najniže grane", pa ugradnja te pumpe pomaže bolesnicima da se u roku od nekoliko dana ili nedelja oporave. Ovu pumpu je moguće primeniti i kod bolesnika koji imaju kompleksne poremećaje ritma u smislu komorske tahikardije, fibrilacije koje elektrofiziolozi leče interventnim procedurama, pa je prilikom ablacije aritmije, mnogo sigurnije staviti ovu pumpu koja, jednim delom odmenjuje srčanu funkciju i omogućava dodatno pumpanje krvi u organizmu.

- Prethodne generacije pumpi, sa otprilike 2,5 litra protoka krvi u minuti, su pomagale mnogo manje, za razliku od ovih novih koje mogu da pumpaju između 4,6 do 4,8 litara u minuti, što je više nego dovoljno da organizam bude snabdeven krvlju. Ova mala pumpa velikog kapaciteta, koja se implantira bez teške hirurgije i otvaranja grudnog koša, nemerljiv je doprinos uspešnom lečenju najtežih bolesnika - objasnio je profesor Otašević.

Nabavku IMPELLA pumpe obezbedio je Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Aplikacija za praćenje

RAD IMPELLA pumpe, moguće je pratiti i pomoću adekvatne telefonske aplikacije što celom medicinskom timu omogućava 24-časovnu kontrolu miokarda i leve komore. Tako je lekar, čak i od kuće, u mogućnosti da prati stanje i kontroliše parametre pacijenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)