TIKOVI KOD DECE SU UGLAVNOM BEZOPASNI: I najmlađi često pate od nevoljnih pokreta

I. Kovačić

28. 10. 2021. u 14:34

ŽMIRKANjE, uvijanje glave, istezanje vrata, sleganje ramena i drugi tikovi kod dece najčešće su posledica prevelikog uzbuđenja, očekivanja, radosti ali i tuge.

ТИКОВИ КОД ДЕЦЕ СУ УГЛАВНОМ БЕЗОПАСНИ: И најмлађи често пате од невољних покрета

Foto: Depositphotos

Ipak, ne bi trebalo da se smetne sa uma da ovi netipični pokreti ponekad mogu da budu deo šire kliničke slike različitih oboljenja. Zato je u slučaju njihove pojave važan pregled od strane lekara koji se ovom problematikom uže bave.

Profesor dr Dimitrije Nikolić, neurolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, kaže da se tikovi kod dece u svakodnevnoj neuropedijatrijskoj praksi veoma često sreću:

- Najčešće se ispoljavaju nevoljnim, ponekad ritmičnim pokretima mišića lica, vrata, ponekad i ruku i/ili nogu. Kod najvećeg broja dece su bezopasni i prolaznog su karaktera. Samo ponekad tikovi mogu da budu deo i neke šire kliničke slike različitih oboljenja.

Pedijatri se sa ovim zdravstvenim problemom sreću gotovo svakodnevno i pred njima je najveći izazov koju dijagnostiku da primene da bi na što optimalniji način došli do postavljanja odgovarajuće dijagnoze.

- Najbitnije je da se otkrije uzrok pojave tikova, jer od njega zavisi način lečenja - kaže profesor Nikolić.

- To nije jednostavno, jer uzroci mogu da budu veoma različiti. Kod većine dece pojava tikova je posledica uzbuđenja, preterane radosti ili tuge, velikih očekivanja u školi ili u sportskim aktivnostima.

S obzirom na to da tikove mogu da uzrokuju brojni faktori ni njihovo ispoljavanje nije uvek tipično.

- Oni mogu da budu u vidu žmirkanja, uvijanja glave, istezanja vrata, sleganja ramena, neadekvatnog drhtanja, žvakanja, izolovano ili kao kombinacija više navedenih radnji. Karakteristično je da se oni mogu veoma efikasno provocirati, kao i da se skretanjem pažnje oni mogu prekinuti, ili makar odložiti. Karakteristično je i da kada se dete fokusira na neku aktivnost oni najčešće prestaju. Takođe, ne javljaju se tokom spavanja.

Naš sagovornik navodi da se tikovi danas leče veoma efikasno:

- Bazična terapija je u otklanjanju osnovnog uzroka koji dovodi do njihovog nastanka, što je ponekad veoma teško. Osnova terapija predstavlja razgovor i pokušavanje pronalaska psihološkog uzroka tegoba. Od velike koristi je i psihološko savetovanje. Ponekad se mogu davati i lekovi koji mogu da smanje njihovu učestalost, mada je razgovor i identifikacija "glavnog problema" koji dovodi do njih ključan.

Besmisleni zvukovi

OSIM motoričkih tikova, postoje i glasovni koji su dosta ređi. Jednostavni glasovni tikovi se manifestuju ponavljanjem besmislenih zvukova ili određene vrste reči. Ovaj tip tikova se može manifestovati u vidu nakašljavanja, "pročišćavanja" grla, roktanja, šmrkanja, podvriskivanja, "pucketanja" jezikom. Nekada deca ponavljaju izraze poput "uh uh" ili "eee". Složeni glasovni tikovi uključuju korišćenje različitih tonova glasa, ponavljanje sopstvenih reči ili fraza, ponavljanje tuđih reči ili rečenica, korišćenje vulgarnih rečenica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista