JESEN PROVOCIRA TENZIONU GLAVOBOLJU: Vreme može da bude snažan okidač za pojavu bola u glavi

I. Kovačić

20. 10. 2021. u 09:13

JESENjE vreme kod mnogih može da potencira osećanje tuge i bezvoljnosti pa se zbog toga javlja pojačan uticaj trenutnih klimatskih prilika na učestalost pojave tenzione (obične) glavobolje.

ЈЕСЕН ПРОВОЦИРА ТЕНЗИОНУ ГЛАВОБОЉУ: Време може да буде снажан окидач за појаву бола у глави

Foto: Depositphotos

Kod depresivnih i anksioznih gotovo je izvesno da jesen dovodi do učestalije pojave ovog neprijatnog simptoma, a neretko glava može da boli danima. Analgetik je dobro rešenje da umine bol, ali ga ne bi trebalo uzimati olako. Često od velike pomoći su uravnotežena ishrana, dovoljno sna i fizičke aktivnosti.

Profesor dr Mirjana Spasić, neuropsihijatar iz Niša kaže da bi svaku tenzionu glavobolju trebalo pažljivo dijagnostikovati i naći uzrok ili više njih:

- Nekada glavobolje ukazuju na hroničnu iscrpljenost i fizičku i emotivnu, predugi rad za računarom, lošu ishranu, nedostatak korisnih hranljivih materija, nedostatak vitamina B grupe, minerala. Kada dođe do pojave bola u glavi ne bi trebalo odmah posezati za analgetikom, jer kod određenog broja osoba nakon obroka i spavanja, ona može da umine, nekada je samo dovoljno uzimanje tečnosti uz smanjivanje krvnog pritiska. Tek kada ovi postupci ne donesu olakšanje, za sat do dva, preporučuje se upotreba analgetika. naime, prekomerna upotreba ovih lekova krije opasnost za pojavu difuznih i upornih glavobolja.

Naša sagovornica kaže i da su i osobe koje boluju od migrene i klaster glavobolje izuzetno osetljive na vremenske i temperaturne promene i zbog toga se sa razlogom mogu okarakterisati i kao meteoropate.

- Klaster glavobolja naročito ima sezonski karakter - kaže profesorka Spasić.

- Najčešće se u proleće i jesen javlja serija snažnih glavobolja koje traju do nekoliko sati u periodu od nekoliko nedelja. Zato mnogi pacijenti koji imaju ovu dijagnozu sa strepnjom iščekuju, obično period jeseni, kada se javlja ustaljeni obrazac pojave klaster glavobolja.

Jesen, kao godišnje doba negativno utiče na pojavu glavobolja, jer se više vremena provodi u zatvorenom prostoru.

- Okidač za glavobolju može da bude čitav niz razloga i stanja - kaže naša sagovornica.

- Za nekoga su to kišovito vreme, vlažan i hladan vazduh, sivilo. Snažan uticaj imaju i akutni ili hronični stres, stalna napetost koja za posledicu ima napetost mišića vrata i poglavine, arterijska hipertenzija, hormonske varijacije kod žena, akutni infektivni sindrom, prekomerno konzumiranje alkoholnih pića, pušenje cigareta...

Uzrok glavobolje u ovo doba godine su i prehlada, kao i sve druge respiratorne infekcije.

- U slučaju akutne virusne infekcije sa povišenom temperaturom mehanizmi nastanka glavobolje mogu da budu grč ili širenje krvnih sudova mozga i glave, poremećaj unutrašnje homeostaze organizma, kao i toksično dejstvo uzročnika infekcije na organizam - kaže naša sagovornica.

Posledica loših navika

BEZ obzira na to koliko ste dobrog zdravlja štetni stilovi života neizostavno dovode do češće pojave glavobolja.

- Nedovoljno sna, preskakanje obroka, prekomerno pušenje ili konzumiranje alkoholnih pića ne samo da ne doprinose očuvanju zdravlja i vitalnosti već mogu biti neposredan provocirajući faktor za pojavu glavobolja kod osoba koje ih inače nemaju, dok je kod već obolelih to izvesno - kaže profesorka Spasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade