PREGLED CREVA BRŽI JE BEZ ANESTEZIJE: Saveti lekara kada se pojavi krv u stolici

I. K.

20. 10. 2021. u 08:24

KADA se otkrije krv u stolici, pojave neodređeni bolovi u stomaku, kao i kod sumnje na mogućnost nasledne sklonosti za rak debelog creva, lekari savetuju kolonoskopiju.

ПРЕГЛЕД ЦРЕВА БРЖИ ЈЕ БЕЗ АНЕСТЕЗИЈЕ: Савети лекара када се појави крв у столици

Foto: Depositphotos

Za većinu je ova dijagnostička metoda vrlo neprijatna zbog čega se odlučuju i dodatno plaćaju da bi je uradili u anesteziji. Međutim, izvođenje ovog pregleda u budnom stanju ima svoje prednosti.

Doktor Jelena Petrović Šunderić, koloproktolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da kada se kolonoskopija izvodi u analgosedaciji može da bude znatno otežana:

- Medicinskom osoblju je teže, jer moraju da okreću uspavanog pacijenta. Osim toga, mogućnost povrede se povećava jer pacijent ne oseća upozoravajući bol. Takođe, anestezija nosi sa sobom određene rizike po opšte zdravlje i zahteva temeljnu pripremu od strane kardiologa i drugih specijalista u slučaju pridruženih bolesti. Takođe, nakon pregleda je neophodno neko vreme da se pacijent razbudi i zaključi da nema neželjenih posledica kako pregleda, tako i anestezije, a neophodna je i pratnja nakon otpusta, dok kod pregleda bez anestezije pacijent sam može da ode kući, pa čak i da vozi.

Kako objašnjava naša sagovornica kolonoskopski pregled u anesteziji može da traje i po nekoliko sati, a u budnom stanju svega 30 minuta.

- Kolonoskopija se izvodi tako što se kroz anus ugurava tanak fleksibilan optički instrument do dna debelog creva, koji ima za cilj da ispravi crevo i razduva ga radi što boljeg uočavanja anomalija - kaže dr Petrović.

- Započinje se u levom bočnom položaju nanošenjem anestetskog lubrikansa na anus, tako da taj deo pregleda nije bolan, već može da izazove psihičku nelagodnost i stid. Ponekad je neophodno pritiskanje trbuha od strane asistenta ili promena položaja pacijenta prebacivanjem na leđa ili desni bok.

Najčešće pacijent ima osećaj nadutosti koji se smanjuje izvlačenjem instrumenta i isisavanjem ubačenog vazduha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri