GASTRITIS PUNI AMBULANTE: Intenzivnije se luči želudačna kiselina, što uz promenu načina ishrane uzrokuje tegobe

I. K.

11. 10. 2021. u 11:00

NAJVEĆI broj pacijenata kod gastroenterologa ovih dana dolazi zbog bola i žarenja u želucu, nadutosti, podrigivanja, pa čak i povraćanje i pojave prolivastih stolica. To je prilično uobičajena pojava u proleće, jer ishrana obiluje raznim zelenišem, piju se hladnija, gazirana pića, a uz to ni klimatski uslovi "ne idu naruku" zdravlju digestivnih organa. Upala želuca (gastritis) može da se ispolji kao površno oštećenje njegove sluzokože, ali i dublje, koje posledično vodi u pojavu karcinoma, pa tegobe ne bi trebalo zanemarivati i lečiti samoinicijativno.

ГАСТРИТИС ПУНИ АМБУЛАНТЕ: Интензивније се лучи желудачна киселина,  што уз промену начина исхране узрокује тегобе

FOTO: Depositphotos

Asistent doktor Vladimir Milivojević, gastrenterolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da se s proleća i jeseni usled novonastalih vremenskih uslova intenzivnije luči želudačna kiselina, dolazi i do drugih hormonalnih i neurotransmiterkoh adaptacija, što uz promenu načina ishrane uzrokuje gastritis:

 - Da bi se pojava gastritisa sprečila neophodno je da se jedu češći, manji obroci, bez jakih začina, da se dovoljno žvaće hrana, i da se smanji konzumacija gaziranih pića, naravno i alkohola. Takođe, preporuka je da se izbegava industrijska i prerađena hrana, aditivi, konzervirana hrana, mesne prerađevine i fruktozni sirupi. Ukoliko se tegobe ipak pojave od pomoći može da bude sok od đumbira, ulje divljeg origana i divljeg kima, čaj od kima, komorača, kamilice i dijete na bazi banana, pirinča, jabuka i prepečenog hleba.

Gubitak u težini

ALARMNI simptomi koji bi odmah trebalo da upute lekaru su povraćanje krvi ili crnog sadržaja, krvave ili crne stolice, malokrvnost, gubitak u težini. Uz to ako postoji porodična istorija tumora jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva, stanje je još hitnije. Takvim pacijentima se radi endoskopsko snimanje želuca, testiranje na helikobakteriju, gleda se ultrazvuk trbuha i osnovne analize krvi, potom se može bezbedno započeti terapija.

Za metodu kojoj mnogi pribegavaju u samolečenju - uzimanje sode bikarbone i gaziranih pića, naš sagovornik kaže da je u lečenju tegoba izazvanih upalom želuca pogrešna i beskorisna.

Oni koji često pate od žarenja u želucu neretko samoinicijativno posežu za uzimanjem lekova iz grupe inhibitora protonske pumpe što je, kako kaže dr Milivojević, takođe, loše:

 - Istina je da ovi lekovi služe za lečenje gastritisa, ali zbog toga što se uzimanjem makar jedne doze ovih lekova dezavuiše neinvazivno testiranje na helikobakteriju, tako se pravi "greška u koracima" koja će samo da produži simptome i oteža dijagnostiku i produži tegobe pacijenta - kaže Milivojević.

Veći potencijal da prave probleme sa želucem imaju svež paradajz, rotkvice, mladi luk, veća količina crvenog mesa... Takođe, helikobakterija, koja je najčešće odgovorna za pojavu hroničnog gastritisa, pokazuje sezonski potencijal i "aktivnija" je s proleća i jeseni.

 - Neodgovarajuća ishrana, godine života i gojaznost predstavljaju generalni faktor rizika za bilo koje patološko stanje, tako i za pojavu gastritisa - kaže naš sagovornik. - Pre svega, stariji ljudi piju više lekova, koji mogu da budu agresivni za digestivni trakt i mogu da uzrokuju simptome koji su u vezi sa gastritisom. Uz to ako se pije i alkohol i puši može da dođe do napredovanja gastritisa od površnog do atrofije sluznice želuca i pojave metaplazije i displazije koje u daljoj kaskadi mogu da vode ka karcinomu želuca.

Gastritis je za većinu pacijenta koji se sa njim povremeno sreću najčešće bezazleno i prolazno stanje, ali može da se iskomplikuje u slučaju dugotrajnog dejstva helikobakterije i upotrebe lekova.

 - Zato je od izuzetne važnosti da se česti simptomi gastritisa ne zanemaruju, već da se adekvatno dijagnostikuju i leče - kaže naš sagovornik. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024