VEŽBAMA SPREČITE OTICANJE NOGU: Šta treba praktikovati pre spavanja za bolju cirkulaciju

V. N.

10. 10. 2021. u 15:00

OTEČENE i bolne noge su za mnoge žene neprijatan bilans na kraju radnog dana. Da biste ovaj problem sanirali i ublažili ga, stručnjaci preporučuju jednostavne vežbe. Njih bi trebalo praktikovati pre spavanja, jer podstiču cirkulaciju, opuštaju ekstremitete i samim tim umanjuju otoke.

ВЕЖБАМА СПРЕЧИТЕ ОТИЦАЊЕ НОГУ: Шта треба практиковати пре спавања за бољу циркулацију

FOTO: Depositphotos

Naravno, bitno je i da se tokom dana izbegava predugo stajanje u jednom mestu i da se uvek nosi udobna obuća. Takođe, svakodnevno tuširanje iskoristite za masažu. Hladnom i toplom vodom naizmenično tuširajte noge od stopala prema bedrima.

Dodatno, možete da u mlaku vodu stavite šaku kuhinjske soli i nekoliko listova ruzmarina, a ako su noge jako otečene, dodajte i dve šake listova matičnjaka. Nakon kupke, stopala obrišite peškirom, trljajući ih od prstiju prema peti.

Prsti

Dok sedite na krevetu sa ispruženim nogama uhvatite dva po dva nožna prsta i razdvajajte ih. Potom svaki izvlačite posebno, ali ne prejako. Zatim palcem masirajte stopalo po dužini krećući od prstiju ka petama.

Stopala

Lezite na krevet pa se ispravite u sedeći položaj i ispružite noge ispred sebe. Zategnite mišiće nogu pa prstima stopala težite ka napred. Opustite se, pa ponovite vežbu još desetak puta. Potom stisnite šaku u pesnicu i njome masirajte sredinu donjeg dela stopala, najpre jednog pa drugog.

Zglobovi

Lezite na stomak. Noge savijte u kolenima, pa rukama obuhvatite stopala. Blago podižući butine vucite stopala ka zadnjici. Vežbu ponovite pet-šest puta i trudite se da sve vreme grudi budu blago uzdignute od podloge, a kičma i glava ostanu u istoj ravni.

Vožnja bicikla

Ležeći na leđima stavite ruke ispod zadnjice i kružite nogama u vazduhu kao da vozite bicikl.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu