CISTE VEĆE OD ŠEST CENTIMETARA MORAJU DA SE OPERIŠU: Veličina i sadržaj tumorske formacije na tkivu jajnika određuju način lečenja

I.K.

09. 10. 2021. u 11:00

VEĆINA cisti na jajniku prolazi spontano. Međutim, kod određenog broja pacijentkinja ove tumorske promene moraju da se leče. Da li će da pomognu hormonski lekovi ili je neophodna operacija može pouzdano da se utvrdi tek nakon 3D ultrazvučnog pregleda i nakon analize tumor-markera. Takođe, bitan kriterijum koji utiče na izbor terapije je i veličina ciste.

ЦИСТЕ ВЕЋЕ ОД ШЕСТ ЦЕНТИМЕТАРА МОРАЈУ ДА СЕ ОПЕРИШУ: Величина и садржај туморске формације  на ткиву јајника одређују начин лечења

FOTO: Depositphotos

Doktorka Aleksandra Pikula, specijalista ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", kaže da je hirurški tretman neprikosnoven kod cista većih od šest centimetara:

- U savremenoj hirurgiji koristi se uglavnom laparoskopski pristup, dakle bez klasičnog reza na trbuhu. Već u toku same ove operacije po odstranjivanju ciste radi se hitna histopatološka analiza koja eksplicitno govori o prirodi ciste i daljem postupku hirurga. U slučaju da je nalaz loš, pacijentkinju je pre intervencije neophodno pripremiti kako bi bila upoznata i spremna na neke moguće radikalnije zahvate.

Kada bi trebalo da se posumnja na to da se na jajniku formirala velika cista može da ukaže nekoliko specifičnih simptoma.

 - Velika cista može da pritiska bešiku, matericu i debelo crevo, pa se javljaju i simptomi od strane tih organa - kaže dr Pikula. - To znači da učestalo mokrenje, lažni pozivi na mokrenje, osećaj pritiska i nadutosti u donjem delu trbuha ili pojava zatvora mogu da budu posledica cistitičnog jajnika. Dešava se da ponekad cista pritiska i išijadični živac i izaziva bolove slične išijasu.

U većini slučajeva na pojavu cisti nije moguće da se utiče, jer one nastaju usled genetske predispozicije, kao i zbog poremećaja hormonalnih funkcija na putu između hipotalamusa, hipofize i jajnika. Ipak, neke faktore rizika moguće je smanjiti.

- Na pojavu cista utiče i to da li je žena rađala, da li je dojila, da li je uzimala hormonsku kontracepciju, kao i od načina ishrane, nivoa vitamina u organizmu, da li pati od insulinske rezistencije i mnogih drugih faktora. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)