LEČENJE ČVORA U ŠTITNJAČI: Doktor Ivan Paunović otkriva kako se dijagnostikuje ovo oboljenje

V. N.

17. 09. 2021. u 14:00

ŽLEZDA koja izgleda poput leptira, i nalazi se ispod grkljana, a ispred dušnika, može da stvori komplikacije i dodatno oteža život pacijenta. Jedno od takvih stanja, jeste i čvor na štitastoj žlezdi. Profesor doktor Ivan Paunović, hirurh endokrinolog objašnjava za "Novosti" kako se ovo stanje dijagnostikuje i koji su mogući načini lečenja.

ЛЕЧЕЊЕ ЧВОРА У ШТИТЊАЧИ: Доктор Иван Пауновић открива како се дијагностикује ово обољење

Foto: Printskrin Youtube/Televizija Šabac

 - Od dijagnostičkih procedura u evaluaciji solitarnog nodusa (čvora) štitaste žlezde primenjuju se standardne i posebne dijagnostičke metode. Različitim dijagnostičkim postupcima se utvrđuju morfološke i funkcionalne karakteristike nodusa u štitastoj žlezdi. U opšte, standardne metode svrstavaju se anamneza, fizikalni pregled i određivanje hormona, antitela i tumorskih markera. U posebne metode se ubrajaju ehosonografski pregled, aspiraciona biopsija tankom iglom,  laringoskopija pokretljivosti glasnica, radiografija vrata i grudnog koša i metode nuklearne medicine uz primenu radiofarmaka, objašnjava profesor doktor Ivan Paunović, hirurg endokrinolog.

On dodaje:

 - Retko kad ima potrebe za kompjuterizovanom tomografijom, nukelarnom magnetnom rezonancom, pozitron emisionom tomografijom i otvorenom biopsijom nodusa. Kod većine solitarnih nodusa štitaste žlezde nije potrebna bilo kakva terapija. Ukoliko je međutim terapija potrebna centralno mesto ima hirurško lečenje koje predstavlja jedini efikasan način lečenja, koji uz to omogućava i histopatološku analizu nodusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna