SEZONA POLENA: Mogu li i bebe da budu alergične?

S. Kovačević

15. 08. 2021. u 13:00

ČIM primete da bebi curi nos ili kija mnogi roditlji se uplaše da su te tegobe izazvane nekim od alergena iz prirode, pogotovo što smo sada u sezoni alergija koje izaziva polen drveća i trava. Ako je beba mlađa od šest meseci, roditelji su najverovatnije "na pogrešnom putu". Kako u izjavi za “Novosti” kaže profesor dr Jelena Vojinović, pedijatar imunolog u Klinici za dečije interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Niš, kod dece mlađe od pola godine reakcije na alergene iz prirode gotovo se ne javljaju. Kod njih ne postoji deo imuniteta koji bi reagovao na taj način. Tek kasnije, u uzrastu od dve godine i kasnije mogu da se jave alergije koje imaju sezonski karakter.

СЕЗОНА ПОЛЕНА: Могу ли и бебе да буду алергичне?

FOTO: Arhiva novosti

Hrana, infekcije ili neki specifični agensi mogu da pokrenu imunitet i aktivaciju alergijskih mehanizama. Alergije koje se češće pojavljuju kod male dece su izazvane prašinom ili grinjama.

Kod ovakvih alergija ne postoji direktna naslednost sa roditelja na dete, već samo sklonost ka alergiji.

 - Ne može se naslediti alergija na nešto sa roditelja na dete. Nasleđuje se vrsta konstitucije imunskog sklopa, uslovljena genima, to se naziva sklonost i ne znači da dete po svaku cenu mora razviti isti model alergije kao otac ili majka – objašnjava profesor doktor pedijatar Jelena Vojinović.

Simptomi alergija na polen, travu i drveće, uglavnom se manifestuju kao alergijski konjuktivitis, peckanje u očima, krvave beonjače, nadražaj za kijanje… Ovakvi simptomi mogu se pogrešno shavtiti kao virusna infekcija, smatra pedijatar.

Najčešći i najizraženiji simptomi su kod alergije na ambroziju. Roditelji insistiraju da se deca testiraju na alergene u što ranijem uzrastu. Međutim, često je nemoguće utvrditi koji alergen izaziva tegobe, pa su takva testiranja nepotrebna.

Kod malog broja dece, alergija može da se spusti na donje disajne puteve, zbog čega se javlja nadražajni kašalj ili otežano disanje.

 - Od treće godine, ukoliko postoji karakteristično javljanje simptoma i znakova, tek onda treba razmišljati o alergijama. Treba obratiti pažnju na reakciju deteta kada se vrati kući iz šetnje prirodom, suzenje i svrab očiju, kijanje, mogu pokazati jasnu reakciju na alergen – precizira pedijatar imunolog Jelena Vojinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024